Çalışanlarda iletişim ve psikolojik dayanıklılık ilişkisi: İlköğretim kurumu öğretmenlerine yönelik bir araştırma
The relationship between communication and resilience in employees: A study on primary education teachers
  1. Tez No: 729976
  2. Yazar: HATİCE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kişiler Arası İletişim, Psikolojik Dayanıklılık, Communication, Interpersonal communication, Psychological resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, bu araştırmanın amacı, ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin iletişim becerileri ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma da ilişkisel tarama modeline başvurulmuş, araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde yer alan özel bir eğitim kurumu öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu örnekleme yöntemi ile seçilen 151 öğretmenden oluşmaktadır. Bu çalışmada, öğretmenlerin iletişim becerileri ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri, öğretmenlerin yaşı, medeni durumu, hizmet yılı, öğrenim durumu, branşı ve cinsiyetine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmada var olan bir durum betimlenmeye ve buna bağlı olarak değişkenlerin birbirleriyle ne düzeyde ilişkili olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu araştırma da ölçme aracı olarak Kişisel bilgi formu, Ersanlı ve Balcı'nın (1998) yılında geliştirmiş olduğu“ İletişim Becerileri Envanteri”ve Işık (2016) tarafından geliştirilmiş 'Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği' Kullanılmıştır. Veri istatistiksel analizinde SPSS programı kullanılmıştır. İletişim becerileri ve psikolojik dayanıklılık toplam puanlarının demografik özelliklere göre değişim gösterip göstermediği tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve iki bağımsız örnek t testi ile belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ilköğretim kurumunda çalışan sınıf ve branş öğretmenlerinin öğretmenlerin psikolojik dayanıklılık ve iletişim becerileri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin iletişim becerilerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, kıdem, branş gibi demografik değişkenlere göre farklılık göstermediği ancak cinsiyet değişkenine göre erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre iletişim becerilerinin alt boyutları olan; zihinsel, duygusal, davranışsal boyutları yüksek çıkmıştır. Öğretmenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini yaş, cinsiyet, medeni durum, kıdem, branş değişkenlerine göre anlamlı ve önemli bir farklılık göstermemiştir. Öğrenim durumuna göre yüksek lisans, lisans mezunlarının, önlisans mezunlarına göre psikolojik dayanıklılıkları anlamlı düzeyde yüksek çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between the communication skills of teachers working in primary education institutions and psychological resilience during the pandemic period. Relational scanning model was used in the research, and the study group of the research consists of teachers of a private education institution located in Küçükçekmece district of Istanbul province in the 2021-2022 academic year. The sample group of the research consists of 151 teachers selected by sampling method. In this study, it was investigated whether teachers' communication skills and psychological resilience levels differ according to teachers' age, marital status, seniority, education level, branch and gender. In the study, it was tried to describe an existing situation and, accordingly, to reveal how much the variables are related to each other. Personal information form,“Communication Skills Inventory”developed by Ersanlı and Balcı (1998) and“Psychological Resilience”Scale developed by Işık (2016) were used as measurement tools in this research. SPSS program was used for data statistical analysis. One-way analysis of variance (ANOVA) and two independent samples t-test were used to determine whether the total scores of communication skills and resilience changed according to demographic characteristics. According to the results of the research, it has been determined that there is no significant difference between the psychological resilience and communication skills of the classroom and branch teachers working in the primary education institution. The communication skills of the teachers did not differ according to demographic variables such as age, gender, marital status, education level, seniority, branch, but the sub-dimensions of the communication skills of male teachers compared to female teachers according to the gender variable; mental, emotional and behavioral dimensions were high. Teachers' psychological resilience levels did not show a significant and significant difference according to age, gender, marital status, seniority and branch variables. Psychological resilience of graduate, undergraduate and associate degree graduates is significantly higher according to education level