Bireylerde kendini aldatma ve mükemmeliyetçiliğin erteleme davranışı ile ilişkisi
The relationship of self-deception and perfectionism with procrastination behavior in individuals
  1. Tez No: 730334
  2. Yazar: PINAR YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ZEYNEP METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini aldatma, mükemmeliyetçilik, erteleme davranışı, Self-deception, perfectionism, procrastination
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmada, bireylerin kendini aldatma ve mükemmeliyetçiliklerinin erteleme davranışıyla ilişkisini incelemek amacıyla 18 yaş ve üzerindeki 293 kadın ve 130 erkekle çalışılmıştır. Çalışma İstanbul ili Sarıyer ilçesi genelinde uygulanmıştır. Katılımcıların sosyodemografik değişkenleri ile kendini aldatma, mükemmeliyetçilik ve erteleme davranışı puanlarını karşılaştırmak için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Yaş, ekonomik durum ve ekonomik düzey değişkenlerine göre karşılaştırma yapmak için ise tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Varyans analizi sonucunda farkın kaynağını belirlemek için Scheffe testi kullanılmıştır. Katılımcılara, sosyodemografik dağılımlarını değerlendirmek için Sosyodemografik Bilgi Formu, kendini aldatmalarını değerlendirebilmek için Kendini Aldatma Ölçeği, mükemmeliyetçiliklerini değerlendirebilmek için Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve erteleme davranışlarını değerlendirebilmek için de Genel Erteleme Eğilimi Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre erteleme davranışı ile yaş, medeni durum, eğitim durumu ve ekonomik düzey arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Genel erteleme eğilimi ile mükemmeliyetçilik ve mükemmeliyetçilik alt boyutları (hata yapma endişesi, davranışlardan şüphe, ailesel eleştiri, düzen) arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Genel erteleme eğilimi ile kendini aldatma ve kendini aldatma alt boyutları (benliği güçlendirici kendini aldatma, inkâr yoluyla kendini aldatma) arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kendini aldatma ve mükemmeliyetçilik bileşenlerinin birlikte genel erteleme eğilimi ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In the study, 293 women and 130 men aged 18 and over were studied in order to examine the relationship of self-deception and perfectionism of individuals with procrastination behavior. The study was applied throughout the Sarıyer district of Istanbul province. An independent sample t test was used to compare the sociodemographic variables of the participants with the scores of self-deception, perfectionism and procrastination. One-way analysis of variance was used to make comparisons according to age, economic status and economic level variables . Scheffe test was used to determine the source of the difference as a result of the variance analysis . Sociodemographic Information Form was applied to the participants to evaluate their sociodemographic distribution , Self-Deception Scale to evaluate their self-deception, Frost Multidimensional Perfectionism Scale to evaluate their perfectionism, and General Procrastination Tendency Scale to evaluate procrastination behaviors . According to the data obtained as a result of the study, a significant relationship was found between procrastination behavior and age, marital status, educational status and economic level. A significant difference was found between the general procrastination tendency and the perfectionism and perfectionism sub-dimensions ( anxiety to make mistakes, suspicion of behavior, familial criticism, order ) . A significant relationship was found between general procrastination tendency and self-deception and self-deception sub-dimensions (self-reinforcing self-deception, self-deception through denial). It is among the results that the components of self-deception and perfectionism together have a significant relationship with the general procrastination tendency.