EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasında atılan gollerin teknik analizi
Technical analysis of the goals scored in EURO 2020 Europian Football Championship
  1. Tez No: 730359
  2. Yazar: MEHMET ALİ ARMAĞAN AĞYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Euro Avrupa Futbol Şampiyonası, Gol Analizi, Maç Analizi, Euro Europian Football Championship, Goal Analysis, Match Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Yapılan bu araştırma ile Euro 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası süresince atılan 142 golün teknik analizi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Yapılan araştırmanın verileri UEFA'nın Uefa 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için hazırladığı resmi web sitesi aracılığıyla elde edilmiş, ayrıca Mathball analiz şirketi aracılığıyla kriter tabloları oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS analiz programı kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada futbol mevkiler (savunma oyuncuları, orta saha ve forvet oyuncuları) bakımından incelendiğinde en etkili bölgenin orta saha futbolcularının olduğu tespit edilmiştir. Gol atma becerileri üzerinde en fazla etkiyi orta saha oyuncuları yaratırken ikinci sırada forvet, üçüncü sırada defans oyuncuları ve dördüncü sırada ise kaleciler yaratmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasında atılan gollerin en fazla karşılaşmaların ikinci devresinde, yapılan paslaşmalar ile orta saha bölgesinden başlayarak organize hücumlar sonucunda orta saha mevkiinde oynayan oyuncular tarafından atıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca atılan gollerin en fazla sağ ayak ile kalenin sağ tarafından, 7'den fazla oyuncunun 7'den fazla pas yapması sonucu orta saha oyuncularının vermiş olduğu paslar ile atıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to analyze 142 scored goals in means of technic during the Euro 2020 Europian Football Championship. Material and Methods: The study began after taking ethical board acceptance from Kafkas University Institute of Health Sciences. The data was obtained from the offical website of the UEFA which has been prepared for Uefa 2020 Europian Football Championship and also the criterion tables have been created by Mathball Analysis Company. SPSS analysis program has been used to analyse the data which have been obtained in the study. Findings: In the study, when the positions in the football were examined (defenders, midfield players and forwards) it has been determined that the midfield players were the most effective ones. While the midfield players have the most effective skills on scoring goals, the forwards had been second, the defenders third and the goalkeepers fourth in scoring goals. Result: In the end of the study it has been determined that the goals mostly were scored in the second term of the matches in 2020 European Football Championship and the goals were scored mostly by the midfield players by the passes which have been started from the midfield with an organized attacks. The goals were mostly scored by right legs from the right side of the fottball tower and it has been determined that the goals were scored after more than 7 passes by the football players.