Uyarılmış geri çağırma seanslarının bir okul öncesi öğretmeninin sorularının bilişsel taleplerine etkilerinin incelenmesi
A review of the impact of stimulated recall sessions on cognitive demands of questions from a preschool teacher
  1. Tez No: 730761
  2. Yazar: KÜBRA AKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Soruları, Bilişsel Talep, Uyarılmış Geri Çağırma Seansı, Okul Öncesi Eğitimi, Söylem Analizi, Öğretmen Eğitimi, Teacher Questions, Cognitive Request, Stimulated Callback Session, Preschool Education, Annotic Analysis, Teacher Training
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı bir okul öncesi öğretmeninin uyarılmış geri çağırma seanslarına dahil edilerek sınıf içi uygulamalarda kullandığı soruların türevlerini, içerdiği olası bilişsel taleplerini ve bunların değişimini tespit etmektir. Araştırmanın katılımcılarını bir okul öncesi öğretmeni ve 20 çocuk (60-72 aylık) oluşturmaktadır. Öğretmenin 14 sınıf içi öğretim uygulaması video ile kaydedilmiştir. Öğretmenin uzman ile gerçekleştirdiği uyarılmış geri çağırma seansları ses kaydı altına alınmıştır. Öğretmen sorularının içinde olası bir şekilde yer alan bilişsel talep düzeyleri için ise“Yenilenmiş Bloom Taksonomisi”kodlama kataloğu kullanılmıştır. Soruların içine gömülü olası bilişsel talepler cümle bazında (analitik olarak) analiz edilmiştir. Soru sayıları ve olası bilişsel talep düzeyleri sayılmış, uygulamalar bazında oransal durum nicelleştirilmiştir. Uyarılmış geri çağırma seansları devam ederken öğretmen sorularının türevsel ve oransal değişimi hem nicel hem nitel olarak analiz edilmiştir. Öğretmenin cümlelerinin %89'u direkt soru iken, %11'i destekleyici konuşmadır. Okul öncesi öğretmeninin ağırlıklı olarak anlama düzeyinde (%68,33) oranında sorular kullandığı görülmüştür. Diğer 5 soru türünü benzer oranlarda kullanmıştır: Hatırlama (%5,44), uygulama (%0,34), analiz (%8,28), değerlendirme (%5,16), yaratma (%2,76). Öğretmen bilişsel düzey olarak en çok algılama düzeyinde (%73,77), sonra kavrama düzeyinde (%8,59), en az soyutlama düzeyinde (%7,92) soru kullanmıştır. 14 uygulama incelendiğinde konuşma yoğunluğu stabil ilerlemiştir. Hatırlama ve anlama düzeyi sorular azalma eğilimindedir. Analiz, değerlendirme, yaratma düzeyi soruları artış eğilimindedir. Uyarılmış geri çağırma seanslarına tabi olan öğretmen öze yansıtma yaparak üst bilişsel talep gerektiren soruların kullanımını artırmıştır. Elde edilen bulgular alan yazındaki çalışmalar ile birlikte incelenerek tartışılmıştır ve okul öncesi eğitim alanındaki sınıf söylemine ve öğretmen eğitimine ilişkin birçok farklı öneriler sunulmuştur. Öğretmenin öze yansıtma yaparak kendi öğretimsel süreçlerini analiz etmesi gereklidir. Ek olarak mesleki gelişim programlarına öğretmen soruları ve soru sorma becerileri öğretmen yeterliliği bağlamına dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify derivatives of questions used in classroom applications, potential cognitive demands and their change by incorporating them into stimulated recalls of a preschool teacher. The participants of the study are a preschool teacher and 20 children (60-72 months). The teacher's 14 classroom teaching practices are recorded with video. The teacher's stimulated recall sessions with the expert are recorded. For the cognitive demand levels, which are potentially included in the teacher's questions, the coding catalog“updated Bloom Taksonomisi”has been used. Possible cognitive claims embedded in the questions have been analyzed by sentence (analytically). The number of questions and possible cognitive demand levels are counted, and the proportional state is quantified by applications. The derivative and proportional change of teacher questions was analyzed both quantitative and qualitatively as stimulated recall sessions continue. 89% of the teacher's sentences are direct questions, while 11% are supportive conversations. It has been observed that the preschool teacher uses questions at a predominantly understanding level (68.33%). He used the other 5 types of questions at similar rates: Remembering (5.44%), applying (0.34%), analyzing (8.28%), evaluating (5.16%), creating (2.76%). As a cognitive level, the teacher used the most detection level (73.77%), then the clutch level (8.59%), at least the abstraction level (7.92%). When 14 applications are analies stably. Analysis, evaluation, creation level questions tend to increase. Subject to stimulated recall sessions, the teacher made a reflection of the subject and increased the use of questions requiring higher cognitive demand. The findings were discussed and analies with the study in the field writing, and several different recommendations for classroom speech and teacher education were presented in the pre-school education area. The teacher must analyze their own educational processes by making a self-reflection. In addition, teacher questions and questioning skills should be included in the vocational development programs in the context of teacher competence.