Language use in high school English text books' reading passages
Lise İngilizce ders kitaplarındaki okuma parçalarında dil kullanımı
- Tez No: 732777
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Metin, yedi metinsellik ölçütleri, gösterim, söylem belirleyici, ideoloji, İngiliz Dili Öğretimi (IDÖ), Text, seven standards of textuality, deixis, discourse marker, ideology, English Language Teaching (ELT)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Metin, iletişimin birimidir. Yazılı veya sözlü olsun, her metnin iletişimsel bir amacı olmalıdır. Metin merkezli ve bağlam merkezli olmak üzere iki gruba ayrılan metinsellik ölçütlerinden birinin olmaması, amaçlanan iletişimsel işlevin gerçekleştirilemediği anlamına gelmektedir. Metin merkezli ölçütlerden olan bağdaşıklık ve tutarlılık metinle yapısal olarak ilgilenirken, bağlam merkezli ölçütler metni anlamsal olarak ele alır (Beaugrande ve Dressler, 1981). Bu düşünceden hareketle Türkiye'de lise B2 düzeyinde okutulan İngiliz Dili Öğretimi (İDÖ) kitaplarındaki okuma metinleri metinsellik standartlarına göre incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak farklı kitaplardan toplam on beş metin analiz edilmiştir. Metinlerdeki metinsellik standartları ayrıntılı olarak sunulmuştur. Metinlerin kültürler arası bilgi aktarımını da sağladığı unutulmamalıdır. Bu bağlamda ders kitaplarından alınan metinler de içerdikleri ideolojiye göre incelenmiştir. Araştırma sonunda incelenen metinlerin tamamının metinsellik ölçütlerine uygun olduğu ve iletişim amacı ile çelişmediği görülmüştür. Ayrıca metinlerde bazı unsurların bulunması nedeniyle metinlerde hedef kültür olan batı kültürünün baskın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Text is the unit of communication. Every text, whether written or spoken, must have a communicative purpose. The absence of one of the textuality criteria, which are divided into two groups as text-oriented and context-oriented, means that the intended communicative function cannot be achieved. While text-centered cohesion and coherence deal with the text structurally, context-oriented criteria deal with the text semantically (Beaugrande & Dressler, 1981). Based on this idea, the reading texts in the English Language Teaching (ELT) books taught at the high school level B2 in Turkey were examined according to the textuality standards. A total of fifteen texts from different books were analysed using qualitative research methods. The textuality standards in the texts are presented in detail. It should not be forgotten that the texts also provide intercultural knowledge transfer. In this context, the texts taken from the textbooks were also examined according to the ideology they contain. At the end of the research, it was seen that all of the analysed texts were in accordance with the criteria of textuality and did not contradict the communicative purpose. In addition, due to the presence of some elements in the texts, it was concluded that the western culture, which is the target culture, is dominant in the texts.