Üniversite öğrencilerinin kişilik tiplerine göre dijital bağımlılık ve bilinçli farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Examination of digital dependency and conscious awareness levels according to personality types of university students
- Tez No: 732864
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Psikoloji, Education and Training, Public Relations, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital bağımlılık, Kişilik, Bilinçli Farkındalık, Digital addiction, Personality, Minfulness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Dijital teknoloji; toplumsal alanda iletişimi sağlamaya, insan hayatını kolaylaştırmaya, zamandan tasarruf etmeye ve keyifli vakit geçirmeye yardımcı olmaktadır. Dijital çağda bilgi almak, bilgiye ulaşmak her zamankinden daha kolay hale gelmekte ve dijital araçlarla dünya üzerinde mesafeler ortadan kalkmaktadır. Dijital teknoloji toplumsal yaşamda insan hayatını kolaylaştırmakta bununla beraber insanların bilinçsizce ve aşırı kullanımı çözülmesi zor olan yeni sorunlara neden olmaktadır. Dijital bağımlılık olarak ortaya çıkan bu durum hem bireysel hem de toplumsal hatta küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital araçların bilinçsizce kullanımı bireylerin eğitim ve meslek hayatını, özel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Literatürde internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı gibi birçok alt başlıkta incelenen davranışsal bağımlılık çeşitleri bu çalışmada dijital bağımlılık olarak isimlendirilmiş ve incelenmiştir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin kişilik tiplerinin ve bilinçli farkındalık düzeylerinin, dijital bağımlılık düzeyleriyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında anket tekniği ile katılıcılara kapalı uçlu sorular sorulmuştur. 1.664 üniversite öğrencisine, Google Form aracılığıyla ulaşılmış ve bulgular gerekli analizlere tabi tutulmuştur. Kişilik ve bilinçli farkındalığın dijital bağımlılıkla olan ilişkisini belirlemek için bir kişisel bilgi formu ile üç ölçek kullanılmış ve araştırmada birçok değişkenin kişilik, bilinçli farkındalık ve dijital bağımlılıkla ilişkisi incelenmiş; bilinçli farkındalık seviyesinin orta düzeyde, dijital bağımlılık seviyesinin bazı alt boyutlarda orta bazılarında düşük ve bazılarında yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, hem kişilik hem de bilinçli farkındalığın dijital bağımlılığı güçlü bir şekilde yordadığı saptanarak belirli kişilik tiplerinin ve bilinçli farkındalık düzeyinin üniversite öğrencilerinde dijital bağımlılığını azaltıcı ve bu olumsuzluğa karşı koruyucu bir işleve sahip olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Digital technology helps to communicate in the social field, facilitate human life, save time and have a pleasant time. In the digital age, accessing information becomes easier than ever, and distances are disappearing in the world with digital tools. Although digital technology facilitates people's lives in social life, new technologies unconsciously and excessive use cause new problems that are difficult to solve. This situation, which emerges as digital addiction, emerges as both an individual, social and even a global problem. The unconscious use of digital tools negatively affects the education, professional and private life of individuals. Behavioral addiction, which has been examined in many sub-titles such as internet addiction, social media addiction, digital game addiction, is named and examined as digital addiction in this study. In this study, it was aimed to investigate the relationship between the personality types and mindfulness levels of university students and their digital addiction levels. Within the scope of the study, closed-ended questions were asked to the participants with the survey technique. 1.664 University students were reached via Google Form and the findings were analyzed. In the study, a personal information form and three scales were used to determine the relationship between personality and mindfulness and digital addiction, and the relationship of many variables with personality, mindfulness and digital addiction was examined. According to the findings of the study, it was determined that the mindfulness level of the participants was moderate, the level of digital addiction was medium in some sub-dimensions, low in some, and high in some. Same time; It was determined that both personality and mindfulness predicted digital addiction strongly, and it was found that certain personality types and high mindfulness level had a function of reducing digital addiction and protecting against this negativity.