Testing of demountable shear connectors
Sökülebilir mekanik ankrajların deneysel incelenmesi
- Tez No: 732972
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Yapılar, Sürdürülebilir Yapılar, Sökülebilir Ankraj, Mekanik Ankraj, Deneysel İnceleme, Composite Structures, Sustainable Structures, Demountable Connector, Mechanical Anchorage, Experimental Investigation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Kompozit kirişlerde, geleneksel kaynaklı başlıklı çelik ankraj kullanıldığında, betonarme tabliye çelik I-kesitinden kolayca sökülemez. Sürdürülebilir kompozit yapıları teşvik etmek için bu tezin bir parçası olarak yeni bir sökülebilir kesme ankrajı geliştirilmiştir. Geliştirilen ankraj, iki adet farklı boyutlardaki korniyer kesitten ve yüksek mukavemetli bir bulondan oluşmaktadır. Önerilen sistem, üç fazlı bir deneysel program aracılığıyla incelenmiştir. İlk fazda, 33 adet itme deneyi bağlantı elemanının kesme kapasitesini ve davranışını, korniyer boyutu, bulon çapı, bulon dayanımı, beton dayanımı, yükleme yönü ve bulon diş durumu gibi parametrelerin etkisi altında, incelemek için gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, önerilen bağlantı sisteminin 150 kN ile 330 kN arasında değişen kesme kapasiteleri sağladığını ve sünek bir davranış sergilediğini göstermiştir. İkinci fazda, 6 adet çekme deneyi bağlantı elemanının çekme kapasitesini ve davranışını, korniyer boyutu ve toplam yükseklik gibi parametrelerin etkisi altında, incelemek için gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar, önerilen ankrajın 50 kN ile 90 kN arasında değişen bir çekme kapasitesi sağladığını göstermiştir. Çalışmanın üçüncü fazında, önerilen sökülebilir ankraj sisteminin uygulanabilirliğini göstermek için değişen kompozitlik derecelerine sahip dört adet tam ölçekli kiriş numunesi test edilmiştir. Kirişler tarafından sağlanan eğilme kapasitesinin, geleneksel rijit plastik analiz metodu olan stres blok analiz metodu kullanılarak hesaplanan kapasiteler ile benzer olduğu belirlenmiştir. Önerilen sistemin pratikte ve saha koşullarında uygulanabilirliğini gösteren kiriş testleri sonrasında, beton tabliyeler kolaylıkla demonte edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In composite beams, the concrete deck cannot be easily demounted from the steel I-section if welded headed stud connectors are used. A new demountable shear connector was developed as a part of this thesis to promote sustainable composite construction. The connector is composed of two angle sections and a high-strength bolt. The proposed system has been studied through a three-phase experimental program. In the first phase, 33 push-out experiments were conducted to determine the shear load-carrying capacity. The size of the angle section, bolt diameter, bolt grade, concrete strength, loading direction, and bolt thread conditions were considered as the parameters. The results showed that the proposed connector system provides shear capacities that range between 150 kN and 330 kN and shows ductile behavior. In the second phase, six pull-out experiments were conducted to determine the tensile load-carrying capacity. The size of the angle sections and total height were considered as the parameters. The experimental results showed that the proposed connector provides tensile capacities that range between 50 kN and 90 kN. In the third phase of the study, four full-scale beam specimens with varying degrees of composite action were tested to demonstrate the applicability of the proposed connectors. The bending resistance provided by the beams was similar to the ones calculated using the conventional rigid plastic analysis of stress blocks. The concrete decks were easily demounted after the beam tests demonstrating the applicability of the proposed system for practical applications.