İmâmiyye Şîa'sında on iki imamın önemi
The importance of twelve imams in Imamiyya Shia
  1. Tez No: 733158
  2. Yazar: HACER FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şiîlik, Şîa, İmâmiyye, İsnâaşeriyye, On iki imam, Gaybet, Shiism, Shia, Imamiyya, Isnaashariyya, Twelve Imams, Occultation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Şîa, arkadaş-taraftar anlamına gelen bir kelime olup daha sonrasında Hz. Muhammed'in vefat etmesiyle halifelik makamının“nass ve tayin”yoluyla Hz. Ali'nin hakkı olduğunu düşünen ve bu kurumu masum imamların devam ettirdiğini iddia eden grupların ortak adıdır. Genelde Şiîliğin bel kemiğini oluşturan“İmâmet nazariyesi”bu mezhep için önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Nass ve tayin ile günümüze kadar ulaşan imamların sayısını on iki şeklinde sınırlandıran İsnâaşeriyye, kişinin iman etmesini bu on iki imama inanmakla eşdeğer tutmuş hatta inanç sistemini bu husus üzerine inşa ederek fırka için ne denli önemli olduğunu göstermiştir. On iki imam prensibinin önemine vurgu yaptığımız çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın kapsamı, araştırmanın amacı ve önemi, araştırmanın yöntemlerine yer verdik. Birinci bölümde; Şiîlik kavramının anlamı, Şiîliğin teşekkül süreci ve Şiî fırkalar hakkında genel bir bilgi verdik. İkinci bölümde; Şiîlik ve bugün Şiîlik dendiği zaman umumiyetle akla gelen İmâmiye fırkasının temel doktrinini oluşturan“imâmet kurumu ve on iki imamın hayatına”yer verdik. Üçüncü bölümde; Şiî ekoller arasında belirgin özellikleri ile ön plana çıkan ve konumuzun ana fırkasını teşkil eden İmâmiye Şîa'sının isimlendirilmesine, teşekkül sürecine, inanç esaslarının neler olduğuna ve on iki imamın önemi konusunda bilgi verdik. Sonuç da, varlığını Hz. Peygamber'den öncesine götürüp imama olan ihtiyaçla beraber yeryüzünün hüccetsiz kalmayacağını aklî ve naklî delillerle ispat etmeye çalışan bu fırkanın kıyamet'e kadar bu sistemin devam edeceğini bunun da on iki imam vesilesiyle gerçekleşeceğini iddia etmiştir. Bu doğrultuda İmâmiyye'nin, Şîa'dan farklı olarak imâmet doktrinine imamların sayısını ve gaybet hususunu eklemiş olduğu neticesine vardık.
Özet (Çeviri)
Shia is a word that means friend-supporter and is the common name of groups that believe that the caliphate is the right of Hazrat Ali through“nass and assignment”after the passing of muhammad and claim that innocent imams continue this institution. The“imâmet nazareth”, which usually forms the backbone of Shiiteism, is an important issue for this sect. Limiting the number of imams who have reached the present day with Nass and his appointment to twelve, İsnâaşeriyye equilished one's faith with believing in these twelve insinuations and even showed how important it is to the sect by building the belief system on this issue. Our work, in which we emphasize the importance of the twelve imam principles, consists of introduction, three sections and the conclusion. In the introduction section; the scope of the study, the purpose and importance of the research, the methods of the research. In chapter one; We gave a general information about the meaning of the concept of Shiiteism, the establishment process of Shiiteism and the Shiite factions. In the second part; We included the“institution of imâmet and the lives of twelve imams”, which constitutes the basic doctrine of the Imamiye sect, which comes to mind when it comes to Shiiteism and today's Shiiteism. In the third part; We gave information about the naming of the Imamiye Shia, which stands out among the Shiite schools with its distinctive characteristics and constitutes the main sect of our subject, the establishment process, what are the principles of faith and the importance of twelve imams. As a result, he claimed that this system would continue until the apocalypse, and that this system would continue until the, trying to prove that the earth would not without judgment with the need for innuendo before. Accordingly, we have concluded that Imamiyye, unlike Shia, has added the number of imams and the issue of unseen to the doctrine of the imam.