Endometriozisi olan hastalarda oral didrogesteron tedavisi ile oral dienogest tedavisi başlanmış hastalarda hayat kalitesi ve ağrı skorlarının karşılaştırılması
Comparison of quality of life and pain scores in patients with endometriosia who started oral dyrogesterone therapy and oral dienogest therapy
- Tez No: 733230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR YALÇIN BAHAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Didrogesteron, Dienogest, Endometriozis, SF-36, VAS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Endometriozis üreme çağındaki kadınların yaklaşık %10' unu etkisi altına alan kronik, inflamatuar, immün, iyi huylu bir jinekolojik hastalıktır. Endometrium bez ve stromasının endometrial kavite dışarısında bulunması ile tanımlanır. Oluşturduğu şikayetler ve kesin tedavisinin olmaması nedeni ile hastaların hayat kalitesi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada amacımız endometriozis tanısı alıp en az 6 ay didrogesteron veya en az 6 ay dienogest tedavisi alan hastalarda kısa form 36 hayat kalite indeksi (SF-36) ve VAS (visual analog skala) skorlarını karşılaştırıp kişiye özel tedavi planı çıkarabilmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 2016-2021 yılları arasında ultrasonografi veya cerrahi ile endometriozis tanısı almış ve en az 6 ay süreli oral didrogesteron veya oral dienogest tedavisi alan toplam 171 hasta dahil edildi. Hasta bilgilerine hastane veri tabanından ulaşıldı. Hastalar telefonla aranarak SF-36 ve VAS skorları değerlendirildi. Bulgular: Didrogesteron kullanan grupla dienogest kullanan grubun parite ortalaması dienogest lehine istatistiksel olarak anlamlı idi. Her iki grupta sekiz SF36 parametrelerinden altı tanesi benzer olup enerji canlılık seviyesi ve genel sağlık algısı didrogesteron kullanan grupta anlamlı yüksek bulundu. İki grup arasında VAS skorlarında farklılık izlenmedi. Lekelenmenin didrogesteron kullanan grupta anlamlı düşük olduğu görüldü. Sonuç: Endometriozis kronik zeminde ilerleyen ve kesin tedavisi olmayan bir jinekolojik hastalıktır. Yaptığımız çalışmada didrogesteron kullananlarda ve dienogest kullanan hastalarda SF 36 alt kategorilerinden enerji canlılık seviyesi ve genel sağlık algısı ortalaması didrogesteronda yüksek bulunmuştur. VAS skorları her iki grupta da düşük olup iki grup arasında farklılık izlenmemiştir. Tedavi seçiminde yardımcı olabilecek bir parametre olan lekelenme ise didrogesteron kullanan grupta düşük izlenmiştir. Endometriozis hastalarında şikayetlerine göre kişiselleştirilmiş tedavi esas alınmalıdır. Bunların ilk seçenekleri arasında uygun progestin tedavisi ön planda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endometriosis is a chronic, inflammatory, immune and benign gynecological disease that affects approximately 10% of women of reproductive age. It is defined by the presence of the endometrial gland and stroma outside the endometrial cavity. The quality of life of the patients is negatively affected by the complaints it creates and the lack of definitive treatment. In this study, our purpose is to compare the short form 36 quality of life index (SF-36) and VAS (visual analog scale) scores of patients diagnosed with endometriosis and treated with dydrogesterone for at least 6 months or dienogest for at least 6 months, and to draw up a personalized treatment plan. Materials and Methods: A total of 171 patients who were diagnosed with endometriosis by ultrasonography or surgery and received oral dydrogesterone or oral dienogest therapy for at least 6 months between 2016-2021 were included in this study. Patient information was obtained from the hospital database. SF-36 and VAS scores were evaluated by calling the patients by phone. Results: The mean parity of the group using dydrogesterone and the group using dienogest was statistically significant in favor of dienogest. Six of the eight SF36 parameters were similar in both groups, and the energy vitality level and general health perception were found to be significantly higher in the dydrogesterone group. There was no difference in VAS scores between the two groups. Spotting was found to be significantly lower in the group using dydrogesterone. Conclusion: Endometriosis is a gynecological disease that progresses on a chronic basis and has no definitive treatment. In our study, energy vitality level and general health perception average of SF 36 subcategories was found to be high in dydrogesterone users and patients using dienogest. VAS scores were low in both groups and no difference was observed between the two groups. Spotting, which is a parameter that can help in the choice of treatment, was low in the group using dydrogesterone. In endometriosis patients, personalized treatment should be based on their complaints. Appropriate progestin therapy should be prioritized among their first options. Keyword: dienogest, dydrogesteron, endometriosis, pain, SF-36, VAS