Ortaokul beden eğitimine yönelik öğretim programlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi (2006-2013-2017-2018 öğretim programları)
Comparative study of the curriculum for the secondary school physical education course prepared in 2006-2013-2017-2018
  1. Tez No: 733665
  2. Yazar: SEVCAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, beden eğitimi ve spor dersi, yapılandırmacı yaklaşım, Curriculum, physical education and sports course, constructivist approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu araştırmada, ortaokul beden eğitimi ve spor dersi 2006, 2013, 2017 ve 2018 öğretim programları vizyon ve felsefe yapıları, amaçları, temel hareket becerileri, ölçme ve değerlendirme yaklaşımları, öğrenme alanları, alt öğrenme alanları ve kazanımları, programın uygulanmasında önerilen öğretim yöntem ve teknikleri, programın uygulama yönergesi, ara ve ana disiplinlerle olan ilişkisi açısından karşılaştırmalı incelenmiştir. Betimsel desende yürütülen araştırmada doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 2006 programının ilköğretim 1-8 sınıf seviyelerinde hazırlandığı görülürken, 2013, 2017 ve 2018 programlarının sadece ortaokula ait olarak geliştirildiği tespit edilmiştir. 2006, 2013, 2017 ve 2018 programlarının yapısal açıdan benzer olduğu, tamamında da yapılandırmacı yaklaşımın benimsendiği anlaşılmıştır. 2006 programının diğer programlara göre daha öğretmen ve konu merkezli olduğu bu nedenle yapılandırmacı yaklaşımın tüm ögelerini yeteri kadar yansıtamadığı, kazanımlarda sınıf seviyelerinin gözetilmediği tespit edilmiştir. 2006 programı hariç diğer öğretim programlarında bir vizyon cümlesine rastlanmadığı, 2006 programındaki vizyon cümlesinin ise tam olarak vizyon cümlesi niteliğinde olmadığı anlaşılmıştır. Programlarda 2013'den itibaren 2017 ve 2018 programlarında sadeleştirme ve revizyona gidildiği, değerler eğitimine yer verildiği, benzer kazanımların birleştirilerek sayılarının azaltıldığı, 2006 programında program uygulama yönergesi, paydaşlar, özel ihtiyacı olan çocuklar, okul imkanları gibi ifadeler farklı başlıklar altında detaylıca verilirken, diğer programlarda uygulamada dikkat edilecek ilkeler olarak ele alındığı anlaşılmıştır. Programlarda öğretim yöntemleri ile ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerinin 2006'dan 2018'e doğru daha öğrenci merkezli ve yapılandırmacı yaklaşıma daha uygun niteliklere sahip olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, secondary school physical education and sports course 2006, 2013, 2017 and 2018 curriculum, vision and philosophy structures, aims, basic movement skills, measurement and evaluation approaches, learning areas, sub-learning areas and achievements, teaching methods and techniques recommended in the implementation of the program were examined. The program has been comparatively examined in terms of its relationship with the application instruction, intermediate and main disciplines. In the research conducted in descriptive design, document analysis technique was used. As a result of the research, it was observed that the 2006 curriculum was prepared at primary education grades 1-8, while the 2013, 2017 and 2018 curriculums were developed only for secondary school. It has been understood that the 2006, 2013, 2017 and 2018 curriculums are structurally similar, and the constructivist approach is adopted in all of them. It has been determined that the 2006 curriculum is more teacher and subject-centered than other programs, therefore it cannot adequately reflect all the elements of the constructivist approach, and grade levels are not taken into account in the acquisitions. It has been understood that there's no vision articulation in other curriculums, but for the 2006 curriculum, which the vision statement within the 2006 curriculum isn't precisely a vision statement. While statements such as simplification and revision were made in 2017 and 2018 curriculums from 2013, values education were included, similar gains were combined and their number was reduced, the program implementation directive in the 2006 curriculum, stakeholders, children with special needs, school opportunities were given in detail under different headings. It has been understood that it is considered as the principles to be considered in practice. It has been obtained that the teaching methods and assessment and evaluation methods and techniques in the programs have more student-centered and more reasonable capabilities for the constructivist approach from 2006 to 2018.