Akıllı kromatik eşleşme özelliği olan kompozit rezinlerin farklı pH değerlerindeki sıvılarda bekletilmesi sonrası oluşan yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of surface roughness and color changes after holding of composite resins with intelligent chromatic matching properties ın liquids of different pH values
  1. Tez No: 733928
  2. Yazar: AYLİN OTUGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kromatik eşleşme, yüzey pürüzlülüğü, renk değişimi, akıllı kompozit, Smart chromatic matching, surface roughness, discoloration, smart composite
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda akıllı kromatik eşleşme özelliği olan rezin esaslı restoratif materyallerin farklı pH değerlerindeki sıvılarda bekletilmesinin, yüzey pürüzlülüğüne ve renk değişimlerine etkilerini karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada üç farklı tip rezin esaslı restoratif materyal; Omnichroma (Tokuyama Dental, Tokyo, Japan), Vittra APS Unique (FGM Dental, Santa Catarina, Brazil), Charisma Diamond ONE (Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) ve iki farklı polisaj sistemi; Clearfil Twist Dia (Kuraray Noritake Dental, Kurashiki, Japan), Super-Snap (Shofu Dental, Kyoto, Japan) kullanılmıştır. Her bir materyal grubu için 80 adet olmak üzere toplamda 240 örnek, 10 mm çap ve 2 mm kalınlıkta bir kalıp kullanılarak hazırlanmış ve pH değeri 6.74 olan yapay tükürük kontrol grubu olmak üzere pH değeri 2.17 olan kola, pH değeri 2.85 portakallı gazoz ve pH değeri 2.94 olan aromalı soğuk çay olmak üzere 4 farklı sıvıda bekletilerek, başlangıç, 7.gün ve 14.gün sonundaki renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü değerlerindeki değişiklikler incelenmiştir. Örneklerin renk değerleri spektrofotometre (VITA Easyshade Advance) ile yüzey pürüzlülükleri ise profilometre (Mitutoyo, Tokyo, Japonya) ile ölçülmüştür. Ayrıca her gruptan rastgele dört örnek seçilmiş ve aynı örnek üzerinden başlangıç ve 14.gün sonunda Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ile alınan görüntüler kaydedilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 22.0 programına yüklenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde (Kolmogorov-Simirnov) varyans analizi ile bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve bağımsız ikiden fazla gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken tek yönlü varyans analizi ve Tukey testleri kullanılmıştır. Parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinde ise bağımsız iki gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken Kruskall-Wallis testi ve ikili gruplar arası karşılaştırma için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. İstatistiki yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Kompozit grupları arasında on dört günlük deney periyodu sonrası pürüzlülük değerleri (Ra) incelendiğinde, en az yüzey pürüzlülüğü Charisma Diamond ONE (0,38 ± 0,10) kompozit rezinde görülürken, en fazla yüzey pürüzlülüğü Omnichroma'da (0,42 ± 0,12) gözlenmiştir. Gruplar ikişerli karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p>0,05). Kompozit grupları arasındaki başlangıç ve on dördüncü gün renk değişim değerleri (ΔE2) incelendiğinde; Super-Snap alt grubunda sıvılardan en fazla etkilenen kompozit rezin Vittra APS Unique (11,79 ± 1,62) iken Clearfil Twist Dia alt grubunda sıvılardan en fazla Omnichroma (7,50 ± 0,96) olmuştur. En fazla etkileyen sıvı ise aromalı soğuk çay (6,39 ± 9,29) olarak bulunmuştur. Sıvılar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Yapılan bu çalışmanın sonuçları incelendiğinde renk stabilitesi ve pürüzlülük bakımından eroziv potansiyele sahip asidik sıvıların kullanılan restoratif materyallerin yüzey özelliklerini farklı oranlarda etkilediği, Super-Snap bitirme ve cila sisteminin in vitro koşullarda kullanılan yüzeylere daha uyumlu olduğu, in vivo koşulların in vitro koşullardan farklılık gösterebileceği, dolayısıyla ağız içerisindeki kompozitlerin renklerini zaman içerisinde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, it is aimed to comparatively examine the effects of keeping the resin-based restorative materials with smart chromatic matching feature in liquids at different pH values on the surface roughness and color changes. In this study, three different types of resin-based restorative materials; Omnichroma (Tokuyama Dental, Tokyo, Japan), Vittra APS Unique (FGM Dental, Santa Catarina, Brazil), Charisma Diamond ONE (Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) and two different polishing systems; Clearfil Twist Dia (Kuraray Noritake Dental, Kurashiki, Japan), Super-Snap (Shofu Dental, Kyoto, Japan) were used. A total of 240 samples, 80 for each material group, were prepared using a mold with a diameter of 10 mm and a thickness of 2 mm. Artificial saliva with a pH value of 6.74, cola with a pH value of 2.17, orange soda with a pH value of 2.85 and flavored ice tea with a pH value of 2.94 were kept in 4 different liquids. Changes in color stability and surface roughness values at the beginning, 7th day and 14th day were investigated. The color values of the samples were measured with a spectrophotometer (VITA Easyshade Advance) and their surface roughness was measured with a profilometer (Mitutoyo, Tokyo, Japan). In addition, four samples were randomly selected from each group and the images taken with Atomic Force Microscope (AFM) were recorded on the same sample at the beginning and at the end of the 14th day. The data obtained in the study were loaded into the SPSS 22.0 program. When the parametric test assumptions were fulfilled in the evaluation of the data (Kolmogorov-Smirnov), the analysis of variance was used to compare the measurements obtained from two independent groups, the significance test of the difference between the two means, and the one-way analysis of variance and Tukey tests were used when comparing the measurements obtained from more than two independent groups. When the parametric test assumptions could not be fulfilled, the Kruskall-Wallis test was used when comparing the measurements obtained from two independent groups, and the Mann-Whitney U test was used for comparison between paired groups. The statistical error level was taken as 0.05. When the mean roughness values (Ra) between the composite groups after the fourteen-day experimental period were examined, considering the median values, the least surface roughness was observed in Charisma Diamond ONE (0.38 ± 0.10) composite resin, while the highest surface roughness was observed in Omnichroma ( 0.42 ± 0.12) was observed. When the groups were compared in pairs, it was not found statistically significant (p>0.05). When the mean color change values (ΔE2) between the composite groups at the beginning and the fourteenth day were examined; In the Super-Snap subgroup, the composite resin most affected by liquids was Vittra APS Unique (11.79 ± 1.62), while Omnichroma (7.50 ± 0.96) was the most liquids in the Clearfil Twist Dia subgroup. The most affecting liquid was found to be flavored ice tea (6.39 ± 9.29). The difference between the liquids was not statistically significant (p>0.05). When the results of this study are examined, acidic liquids with erosive potential in terms of color stability and roughness affect the surface properties of the restorative materials used at different rates, Super-Snap finishing and polishing system is more compatible with the surfaces used in in vitro conditions, in vivo conditions may differ from in vitro conditions, therefore It is thought that it may affect the colors of the composites in the mouth over time.