Kolon poliplerinin demografik, klinik ve histopatolojik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic, clinical and histopatological features of colon polyps
  1. Tez No: 734654
  2. Yazar: VOLKAN ERGÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİT GÜLTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon polipi, Adenom, Kolonoskopi, Kolorektal Kanser, Colon Polyps, Adenoma, Colonoscopy, Colorectal Cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kolon polipleri genel olarak kolon mukozasından lümene doğru gelişen kabarıklıkları ifade etmektedir. Çoğunlukla bir yakınmaya sebep olmazken, nadiren karın ağrısı, rektal kanama, invajinasyon ve barsak tıkanıklığına yol açabilirler. Poliplerin büyük çoğunluğu benign özellik gösterirken bir kısmının kanser gelişimiyle ilişkisi tespit edilmiştir. Kolon polipleri kolorektal kanser öncüsü olarak kabul edilirler. Çalışmamızın amacı Ocak 2015 ile Nisan 2021 tarihleri arasında endoskopik polipektomi yapılan hastalarda retrospektif olarak kolon poliplerinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi, sıklığı, boyutları, lokalizasyonu, demografik özellikleri ve alışkanlıklar ile olan ilişkisi araştırılması ve elde edilen sonuçların klinik pratiğimize ışık tutmasıdır. Çalışmamızda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2015-2021 arasında kolon polibi saptanan 18 yaşından büyük 638 hasta incelendi. 107 hastanın verilerine ulaşılamaması nedeniyle bu hastalar çalışmamızdan çıkarılmıştır. Çalışmamızda poliplerin yaş ile birlikte arttığı, boyut olarak en sık 0-5 mm. olanlara rastlandığı,poliplerin çoğunun saplı olduğu ve en sık rektosigmoid bölgede olduğu literatür ile uyumlu olarak görülmüştür. Çalışmamız, retrospektif ve göreceli olarak az sayıda hasta ile yapılmıştır. Bu nedenle, belirlenen konularda güncel klinik uygulamayı etkileyecek daha kesin sonuçların çıkarılması için çok daha fazla sayıda hastayı içeren randomize prospektif çalışmanın yapılması uygun olur.
Özet (Çeviri)
Colon polyps generally refer to swellings that develop from the colon mucosa to the lumen. While they usually do not cause a complaint, they may rarely cause abdominal pain, rectal bleeding, intussusception and intestinal obstruction. While the majority of polyps show benign haracteristics, some of them have been found to be associated with the development of cancer. Colon polyps are considered to be precursors of colorectal cancer. The aim of our study is to retrospectively evaluate colon polyps in patients who underwent endoscopic polypectomy between January 2015 and April 2021, to investigate their frequency, size, localization, demographic characteristics and relationship with habits, and to shed light on our clinical practice. In our study, 638 patients older than 18 years of age who were found to have colon polyps in Bursa Uludağ University Medical Faculty Hospital between 2015-2021 were examined. Because the data of 107 patients could not be reached, these patients were excluded from our study. In our study, polyps increased with age, the most common 0-5 mm in size, most of the polyps are pedunculated and the most common in the rectosigmoid region.It has been seen in accordance with the literatüre. Our study was retrospective and was conducted with a relatively small number of patients. For this reason, it would be appropriate to conduct a randomized prospective study involving a much larger number of patients in order to draw more precise results that will affect current clinical practice on the identified issues.