Üniversite öğrencilerinin algıladıkları helikopter ebeveyn tutumu ile genel özyeterlilik seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kırklareli Üniversitesi örneği
Examining the relationship between university students' perceived helicopter parenting attitudes and general self-efficacy levels: the case of Kirklareli University
  1. Tez No: 734677
  2. Yazar: İSKENDER ÖZATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FULYA MANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Psychology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter Ebeveynlik, Genel Özyeterlilik, Ebeveynlik Tutumları, Helicopter Parenting, General Self-efficacy, Parenting Attitudes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencileri tarafından algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile öğrencilerin genel özyeterlilik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, gelişigüzel örnekleme ve amaçlı örnekleme yöntemleriyle araştırmaya dahil edilen, yaşları 18 ile 26 arasında değişen 239'u (%59,5) kadın 163'ü (%40.5) erkek olmak üzere toplam 402 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla Demografik Bilgi Formu, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Genel Özyeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin normal dağıldığı tespit edildiğinden parametrik testler kullanılarak istatistiki analizler gerçekleştirilmiştir. Verilere uygulanan Pearson korelasyon analizinin sonuçlarına göre genel helikopter ebeveyn tutumu (anne ve baba için ayrı ayrı) ile genel özyeterlilik arasında alanyazında belirtildiği gibi güçlü ve negatif bir ilişki bulunmamıştır. Ancak ölçeklerin alt boyutlarının birbiriyle düşük düzeyde korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, genel özyeterliliğin sürdürme alt boyutu ile babanın duygusal-kişisel yaşam alanında, akademik-okul yaşamı konularında ve etik-ahlaki konularda helikopter ebeveyn olarak algılanması arasında anlamlı, olumlu ve düşük düzey bir korelasyon; genel özyeterliliğin sürdürme alt boyutu ile annenin duygusal-kişisel yaşam alanında ve etik-ahlaki konularda helikopter ebeveyn olarak algılanması arasında anlamlı, olumlu ve düşük düzey bir korelasyon; genel özyeterliliğin başlama alt boyutu ile babanın akademik-okul yaşamı konularında helikopter ebeveyn olarak algılanması arasında anlamlı, olumsuz ve düşük düzey bir korelasyon; genel özyeterliliğin başlama alt boyutu ile babanın temel güven ve yaşam becerileri konusunda helikopter ebeveyn olarak algılanması arasında ise anlamlı, olumsuz ve düşük düzey bir korelasyon tespit edilmiştir. Helikopter ebeveyn tutumu ve genel özyeterlilik düzeyinin demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek için bağımsız örneklemler t testi kullanılmıştır. Helikopter ebeveyn tutumunun cinsiyete ve anne baba birliktelik durumuna göre anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Genel özyeterlilik düzeyinin ise sadece anne baba birliktelik durumuna göre farklılaştığı bulunmuştur. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış, araştırmanın sınırlıkları belirtilmiş ve ilerideki bilimsel araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the helicopter parenting attitude perceived by university students and the general self-efficacy level of the them. The sample of the study consisted of a total of 402 university students, 239 (59.5%) women and 163 (40.5%) men, aged between 18 and 26. Demographic Information Form, Perceived Helicopter Parental Attitude Scale and General Self-Efficacy Scale were used to collect data. Since it was determined that the data were normally distributed, statistical analyzes were performed using parametric tests. According to the results of Pearson Correlation Analysis applied to the data, a strong and negative relationship was not found between general helicopter parenting attitude (for both mother and father forms) and general self-efficacy as stated in the literature. On the other hand, it was determined that the sub-dimensions of the scales had a low level of correlation with each other. According to results there is a significant, positive and low-level correlation between the first sub-dimension of self-efficacy which is willingness to expand effort in completing the behavior and the sub-dimensions of the percevied helicopter parenting attitude scale (mother and father forms); tehere is a significant and low-level correlations between the second sub-dimension of self-efficacy which is willingness to initiate behavior and the sub dimensions of the percevied helicopter parenting attitude (father form). Independent samples t-test was used to determine whether helicopter parental attitude and general self-efficacy level differ according to demographic variables. It was determined that helicopter parenting attitude differed significantly according to gender and parental relationship status. It was found that the general self-efficacy level differed only according to whether the mother and father were separated or not. The findings were discussed in the light of the relevant literature, the limitations of the study were stated, and suggestions for future scientific research were included.