An analysis of Turkey's migration policies and Syrian refugees from 2011 to present day: open door policies and security approach
2011'den günümüze Suriyeli mülteciler ve Türkiye'nin göç politikalarına dair bir çözümleme: Açık sınır kapısı politikaları ve güvenlikçi yaklaşım
- Tez No: 734824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye'nin Göç Politikaları, Suriyeli Mülteci Kriz, Migration, Migration Policies of Turkey, Syrian Refugee Crisi
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Arap Baharı'nın Türkiye'nin komşusu olan Suriye'ye sıçraması ve 2011 yılında Suriye iç savaşının çıkması ile birlikte Suriye Arap Cumhuriyeti başarısız devlet konumuna gelmiştir. Artık Suriye'de temel insani ihtiyaçlarını karşılayamayan ve öldürülme, tecavüz, zorla yerinden edilme gibi insanlık suçları ile karşı karşıya kalan milyonlarca Suriyeli sığınmak veya transit ülke olarak kullanmak amacıyla Türkiye sınırına akın etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu sığınmacılara kucak açmış ve sürecin başında açık sınır politikaları uygulanmıştır. Bu tezin amacı uygulanan açık sınır politikasının da etkisiyle ülkeye giren milyonlarca düzensiz göçmenin ülkeye entegrasyonlarının mümkün olup olmadığını, kaynak ülkede bulunan ve Türkiye'yi de hedef alan DAEŞ, PKK, PYD, YPG gibi örgütlere insan kaynağı oluşturup oluşturmayacağı, Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen bu sığınmacıların çeşitli istihbarat örgütlerine insan kaynağı ve siyasi bir manevra alanı oluşturup oluşturmayacağı, halen ekonomik sıkıntılar yaşayan Türkiye Cumhuriyeti için ciddi bir ekonomik sorun oluşturup oluşturmadığı, beklenen nüfus artışının çok üzerinde bir artışa sebep olan Suriyeli sığınmacıların devletin kapasitesini zorlayıp zorlamayacakları, Türkiye'de temel insani ihtiyaçlarını karşılayamayan Suriyeli sığınmacıların suça meyil edip etmeyecekleri, Türkiye'deki ekonomik krizin ve göçmen karşıtlığının da etkisiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Suriyeli sığınmacılar arasında çıkan çatışmaların incelenmesi ve çatışma riskinin oluşup oluşmayacağı, Suriyeli sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Birleşmiş Milletler'in“insan güvenliği”perspektifinden bir güvenlik sorunu olup olmadığını incelemektir. Bu çalışmada literatür taraması, vaka analizi ve yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Bu çalışma ile uluslararası ilişkiler disiplini ve göç çalışmalarına katkı sunmak ve daha sonra bu konuda çalışacaklara faydalanabilecekleri bir çalışma ortaya koymak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the spread of Arab Spring to Syria, the Syrian civil war started in 2011. With the start the civil war, Syrian Republic became a“failed state”. Millions of Syrians, who are no longer able to meet their basic humanitarian needs and face crimes against humanity such as murder, rape and forced displacement, have flocked to the Turkish border in order to take refuge or use them as a transit country. Turkish Republic applied open border policies for these Syrian asylum seekers. The aim of this thesis is to examine whether it is possible to integrate millions of irregular migrants entering the country with the effect of the open border policy implemented, whether they will create human resources for organizations such as DAESH, PKK, PYD, YPG located in the source country and targeting Turkey, whether these refugees coming to the Republic of Turkey will create human resources and a political manoeuvring space for various intelligence organizations, whether there are any economic handicaps they will create for the Republic of Turkey, which is having economic difficulties, whether the Syrian refugees, who have caused an increase far above the expected population growth, will force the capacity of the state, whether the Syrian refugees who cannot meet their basic humanitarian needs will tend to crime, to examine the conflicts between the citizens of the Republic of Turkey and the Syrian refugees, with the effect of the economic crisis in Turkey and the anti-immigrant sentiments, and whether the risk of conflict will occur. It is aimed to examine whether there is a security problem from the“human security”perspective of the United Nations. In this study, literature review, case analysis and structured interview techniques were used. With this study, it has been tried to make a contribution to the international relations discipline and migration studies, and then to present a study that can be benefited by those who will work on this subject.