Türkiye'de kadın istihdamı ve kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar: Kilis ili örneği
Women's employment and the problems faced in working life in Turkey: The case of Kilis
  1. Tez No: 735014
  2. Yazar: İFFET ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUMRU BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, İşgücü Piyasası, Kadın Çalışanların Sorunları, Women's Employment, Labour Market, Problems of Female Employees
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kadın istihdamı, ülkelerin gelişmişlik göstergeleri arasında önemli bir yere sahiptir. İşgücü piyasası içinde hemen hemen her sektörde istihdam edilen kadınların, çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara karşı gerekli düzenlemelerin yapılarak çözüm önerilerinin sunulması oldukça önemlidir. Çalışmanın amacı, kadınların çalışma yaşamında karşılaştığı sorunlara dikkat çekmektir. Bu amaçla yaptığımız çalışmanın uygulama kapsamına Kilis ilinde özel sektörde çalışan kadınlar dahil edilmiştir. Eğitim, sağlık, gıda, tekstil, ticaret ve finans sektörü olmak üzere belirlenen altı sektörde çalışan kadınlara yönelik olarak, toplam 44 sorudan oluşan anket uygulanmış ve 288 kişiden elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; kadınların işgücüne katılım oranını belirleyen faktörlerin yaş, eğitim, medeni durum ve çocuk sahibi olup olmaması gibi mikroekonomik değişkenler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Women's employment has an important place among the indicators of development of countries. It is very important to identify the problems faced by women employed in almost every sector within the labor market and to make the necessary arrangements against these problems and to present solutions. The aim of the study is to draw attention to the problems that women face in their working life. For this purpose, women working in the private sector in Kilis province were included in the scope of the application of our study. A total of 44 questions were applied for women working in six sectors: education, health, food, textiles, commerce and finance, and data from 288 people were analyzed through the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20 package program. As a result of the study; It has been seen that the factors determining the female labor force participation rate are microeconomic variables such as age, education, marital status and whether they have children.