Türk müziği eğitimi veren devlet konservatuvarlarında klarnet enstrümanının tercih edilmesinde etkili olan faktörler
Factors affecting the preference of the clarine instrument in state conservatories of turkish music education
- Tez No: 735029
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Klarnet, Türk müziği, Meslek çalgısı, Clarinet, Turkish music, professional instrument
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Müzik aletleri gelenek, görenek ve tüm kültürel değerlerimizin en önemli unsurlarından biridir. Zira bu enstrümanlar bir milletin yaşantılarını duygu ve düşüncelerini en hızlı yansıtan araçlardır. Klarnet enstrümanı ise günümüzde Türk müziğinin her dalında ve çeşitli yörelerde icra edilen popüler enstrümanlardan biridir. Bundan dolayı klarnet sazının gelişim süreci, teknik özellikleri, icra özellikleri ve Türk müziği eğitimi veren devlet konservatuvarlarında bireysel meslek çalgısı olarak tercih edilme nedenleri tüm yönleriyle incelenmek istenmiştir. Bu araştırma durum tespiti yapmak için yapılmıştır ve betimsel bir yapı göstermektedir. Araştırma süresince yazılı ve dijital kaynakların taranması ile konuyla ilgili geçmişte ulaşılan bilgiler elde edilmeye çalışılmış daha sonra da anket tekniği kullanılarak konuyla ilgili yeni bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada karma bir desen kullanılarak nitel ve nicel veriler beraber değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda ulaşılan sonuçlardan bazılarını sıralayacak olursak klarnet çalgısının günümüzde Türk sanat müziği ve Türk halk müziği içerisinde icra edilen popüler bir enstrüman olduğu, toplum tarafından sevilen ve öğrenilmek istenen bir enstrüman olduğu ve bireysel meslek çalgısı olarak tercih edilmesinde transpozeye ve Türk müziği makam yapısına uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Musical instruments are one of the most important elements of our traditions, customs and all our cultural values. Because these instruments are the tools that reflect the feelings and thoughts of a nation in the fastest way. The clarinet instrument is one of the popular instruments performed in every branch of Turkish music and in various regions today. Therefore, the development process of the clarinet, its technical features, performance characteristics and the reasons why it is preferred as an individual professional instrument in the state conservatories that provide Turkish music education are wanted to be examined in all aspects. This research was conducted to determine the situation and shows a descriptive structure. During the research, the information obtained in the past on the subject was tried to be obtained by scanning the written and digital sources, and then new findings were tried to be obtained by using the survey technique. In this study, qualitative and quantitative data were tried to be evaluated together by using a mixed design. If we list some of the results reached at the end of the research, it can be easily seen that the clarinet instrument is a popular instrument performed in Turkish classical music and Turkish folk music today, it is an instrument that is loved and wanted to be learned by the society, and we can say that that it is suitable for transpose and Turkish music maqam structure when it is preferred as an individual professional instrument.