Bariatrik cerrahi uygulanan hastalarda kahkaha yogasının depresyon ve serotonin düzeylerine etkisi
The effect of laughter yoga on depression and serotonin levels in patients undergoing bariatric surgery
- Tez No: 735366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bariatrik cerrahi, Kahkaha yogası, Depresyon, Serotonin, Hemşirelik, Bariatric surgery, Laughter yoga, Depression, Serotonin, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma, bariatrik cerrahi uygulanan hastalarda kahkaha yogasının depresyon ve serotonin düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneme modeli olarak, Aralık 2018- Nisan 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini; İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi servisin de bariatrik cerrahi ameliyatı olmuş ve ameliyatının üzerinden 6-24 ay süre geçmiş olan 158 hasta oluşturdu. Örneklem büyüklüğü güç analizi kullanılarak belirlendi ve 62 hasta örnekleme alındı. Veri toplamada Hasta Tanıtım Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Serotonin Düzeyi Kayıt Formu kullanıldı. Kahkaha yogası grubundaki hastalara 10 seans kahkaha yogası uygulandı. Deney ve kontrol grubundaki hastalara depresyon ve serotonin düzeyleri ön test ve son test olarak belirlendi. Verilerin analizi için; sayı,yüzdelik, ortalama, standart sapma, ki- kare, bağımlı gruplarda iki eş arasındaki farkın anlamlılık ve bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Bulgular: Kahkaha yogası grubundaki hastaların depresyon ve serotonin düzeyleri son testte ön teste kıyasla azaldı ve depresyon ve serotonin düzeylerindeki düşüş istatistiksel olarak önemli bulundu (p˂0.05). Son testte kahkaha yogası grubunun depresyon düzeyinin kontrol grubuna göre önemli düzeyde düşük olduğu saptandı (p˂0.05). Kahkaha yogası grubunun son testte serotonin düzeyinin kontrol grubuna göre düşük olması önemli bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Kahkaha yogasının bariatrik cerrahi sonrası depresyonu gidermede etkili olduğu ve serotonin düzeyini düşürdüğü, ancak bu düşüşün önemli olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was carried out to determine the effect of laughter yoga on depression and serotonin levels in patients undergoing bariatric surgery. Material and Method: The research was carried out between December 2018- April 2022 as a quasi-trial model with pre and post-test control group. The universe of the research; it consisted of 158 patients who had bariatric surgery at İnönü University Turgut Özal Medical Center General Surgery Service and 6-24 months had passed since the surgery. Sample size was determined using power analysis and 62 patients were sampled. Patient Information Form, Beck Depression Scale, Serotonin Level Registration Form were used for data collection. Patients in the laughter yoga group were applied 10 sessions. Depression and serotonin levels were determined as pre-test and post-test for the patients in the experimental and control groups. For data analysis; Number, Percentage, Mean, Standard deviation, Chi-square, Two paired samples and Independent Samples t test were used. Results: Depression and serotonin levels of the patients in laughter yoga group decreased in the post-test compared to the pre-test, and the decrease was found to be statistically significant (p˂0.05). In the post-test, the depression level of the laughter yoga group was found to be significantly lower than the control group (p˂0.05). The fact that serotonin level of the laughter yoga group was lower in the posttest compared to the control group wasn't found significant (p>0.05). Conclusion: It was determined laughter yoga effective in relieving depression after bariatric surgery, decreased serotonin levels, but the decrease wasn't significant.