Bilgisayar okuryazarlığı kursuna katılan öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterliliğini etkileyen faktörler üzerine bir çalışma
A Study of effecting factors on computer literacy competency of the students attending computer literacy course
- Tez No: 73538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu araştırmada, bilgisayar okuryazarlığı kursuna katılan öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterliliğini etkileyen (tutum, cinsiyet, akademik basan, denetim odağı, bilgisayar deneyimi ve kaygı gibi) faktörler araştırılmıştır. Araştırma 1996-1997 Öğretim Yılı'nda Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programlan ve Öğretim Anabilim Dalı 3. ve 4. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Bu öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği İle bilgisayara yönelik tutumları, akademik başarılan, bilgisayar denetim odağı ve kaygı arasındaki ilişki İle bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği İle cinsiyetleri, denetim odağı, bilgisayar deneyimleri arasında bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın verileri Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayısı tekniği ve t testi ile analiz edilmiştir. Manidarlık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Verilerin analizi sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği ile tutumlan arasında olumlu ve orta düzeyde, bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği İle akademik başarılan arasında ise olumlu ve düşük bir ilişki bulunmuşken, bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği İle cinsiyetleri arasında fark bulunmamıştır. Bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği ile bilgisayar denetim odağı arasında olumlu ve düşük bir ilişki bulunmuş, bilgisayar iii okuryazarlığı yeterliliği ile denetim odağı arasında içsel denetim odağma sahip öğrenciler lehine fark görülmüştür. Bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği ile bilgisayar deneyimleri arasında bilgisayar deneyimi olan öğrenciler lehine fark bulunmuştur. Bilgisayar okuryazarlığı yeterliliği ile kaygı düzeyleri arasında ilişkiye bakılmış ve ilişki bulunmamıştır. Araştırmacı, deneyimli ve deneyimsiz öğrencilerin bir arada olmasının sonucu etkileyebileceğini düşünerek ayn ayn ilişkiye de bakmıştır. Deneyimli öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterlilik puanları ile durumluk kaygı ön test puanları arasında ilişki bulunmazken son test puanları arasında negatif ilişM bulunmuştur. Bilgisayar okuryazarlığı yeterlilik puanları ile sürekli kaygı ön test puanları arasında negatif ilişki bulunurken, son test puanlan arasında ilişki bulunamamıştır. Deneyimsiz öğrencilerin bilgisayar okuryazarlığı yeterlilik puanlan ile durumluk kaygı ön test puanlan arasında pozitif bir ilişki bulunurken son test puanlan arasında ilişki bulunmamıştır. Bilgisayar okuryazarlığı yeterlilik puanlan ile sürekli kaygı ön test puanlan arasında ise ön testte ve son testte de ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
İÜ ABSTRACT In this research, the factors effecting the students' literacy competency (CLC) (i.e attitude towards computer, gender, achievement, locus of control, computer experience and anxiety) have been examined. This research was conducted with 3^ and 4*n year students' in Educational Sciences Department of Hacettepe University in 1996- 1997 school year. Whether there was a relationship between CLC of these students' and their attitudes toward computer; their achievement level; their locus of control, and anxiety level was investigated. Besides, the fact that there was a significant difference between their CLC and locus of control; their CLC and computer experience was investigated. The data of the research was analyzed with pearson correlation mutlplication of moments and independent t - test analysis. The level of significance was « = 0.05. As a result of the analyses, there was a positive relationship between the students' CLC and their attitudes towards computer and also it was found that there was a positive but low relationship between the students' CLC and achievement There was no significant difference between the students' CLC and gender. There was a positive but low relationship between students' CLC and computer locus of control. There was a significant difference between students' CLC and locus of control in the favour of students' possessing internal locus of control. It was found out that there wasİv a significant difference between students' CLC and computer experience In the favour of students' have computer experience. On the other hand, students' who did not prior achievement and knowledge on computers was found to correlate with anxiety.
Benzer Tezler
- Yükseköğretimde bilgi teknolojileri kullanımı dersinin öğrenci ihtiyaçlarına göre incelenmesi (Akdeniz Üniversitesi örneği)
An analyse of information technology usage lesson in higher education according to students? needs (Case study of Akdeniz University)
ŞAHİN AKBUNAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Eğitim ve ÖğretimAkdeniz ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜNSELİ ORHON
- İnternet destekli eğitimin etkinliliği
Effectiveness of web-based learning method
NURCAN ŞEN
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
Eğitim ve ÖğretimAnkara ÜniversitesiEğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAFİZE KESER
- Yetişkin eğitimi kurslarına devam eden kadın kursiyerlerin teknoloji okuryazarlığı eğitim ihtiyacını belirleme
Analysing the technology literacy education needs of female trainees who attend the adult education courses
NUR CANBAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
Eğitim ve ÖğretimÇanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiEğitim Bilimleri Bölümü
PROF. DR. R.CENGİZ AKÇAY
- Okuma-yazma kurslarının etkililiğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effectivenes of the reading and writing courses
ÖZLEM TAMCAN GÖÇER
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEFER ADA
- İlköğretim okulu yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin bilgisayar tutumları
The attitudes of elementary school administrators and teachers toward computers
SEDA ŞEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Eğitim ve ÖğretimYeditepe ÜniversitesiEğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ