Exploring the interactive and evaluative decision-making process of ELT teachers: A multiple case study
İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli ve değerlendirici karar verme süreci: Çoklu bir vaka çalışması
  1. Tez No: 735916
  2. Yazar: DAVOOD SOURI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MERÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerlendirici kararlar, Etkileşimli kararlar, Karar verme, Öğretmen bilişi, Decision-making, Evaluative decisions, Interactive decisions, Teacher cognition
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma öğretmenlerin etkileşimli ve değerlendirici kararlarının arkasındaki nedenleri incelemiştir. Katılımcılar İstanbul'un Asya ve Avrupa yakalarında bulunan iki özel İngilizce dil okulunda çalışan üç tane tecrübeli İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Bu çalışmada yorumlayıcı nitel yöntem kullanılmış ve veriler açık uçlu görüşmeler, yarı yapılandırılmış bire bir görüşmeler ve uyarıcı hatırlama yoluyla toplanmıştır. Üç katılımcının her biri dört ders anlatımı gerçekleştirmiş ve toplamda altı kategorinin ortaya çıktığı 125 etkileşimli karar vermiştir. Bu kategoriler öğretim ilkeleri, öğretim teknikleri, sınıf yönetimi, kritik olaylar, sebepsiz kararlar ve öğretmenlerin kişiliği olarak ortaya çıkmıştır. Katılımcılar, bu çalışmada verilen toplam etkileşimli karar sayısıyla tutarsız olarak, yalnızca sekiz değerlendirme kararı vermiştir. Bu durum öğretmenlerin inançlarını değiştirmeye karşı dirençli olduklarını göstermektedir. Bu sekiz değerlendirme kararının tamamı öğretim ilkeleri kategorisine aittir. Bulgular, önceki öğrenme deneyimlerin, mesleki çalışmaların ve öğretim uygulamalarının katılımcıların etkileşimli kararlarını önemli ölçüde etkilediğini ancak bağlamsal faktörlerin bu konuda önemli bir rol oynamadığını göstermiştir. Katılımcıların öğretim sırasında meydana gelen bazı kritik olaylar nedeniyle birkaç etkileşimli karar aldıkları da saptanmıştır. Bu etkileşimli kararların arkasındaki nedenler, katılımcılar bunları dile getiremedikleri için belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the reasons behind teachers' interactive and evaluative decisions. The participants included three EFL in-service teachers working at two private English language schools located in Asian and European sides of Istanbul. This study employed the interpretive qualitative method and the data were collected through open-ended opinionnaires, semi-structured one-on-one interviews, and stimulus recalls. The three participants taught four lessons each and made 125 interactive decisions in total from which six categories emerged. These categories included teaching maxims and principles, teaching techniques, classroom management, critical incidents, no identifiable reason, and teachers' personality. The participants made only eight evaluative decisions which were inconsistent with the total number of interactive decisions identified in this study indicating teachers' resistance to change their beliefs. These eight evaluative decisions belonged only to one category which was teaching maxims and principles. The findings also showed that prior learning experiences, professional coursework, and teaching practices affected the participants' interactive decisions significantly; however, contextual factors did not play a significant role in this regard. The participants made a few interactive decisions in respect of some critical incidents which happened while the participants were teaching. This study has some implications for teachers, teacher educators, and school policy makers.