İş tatmini ve örgütsel sosyalleşmenin, örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi: Siirt ili örneği
The effect of job satisfaction and organizational socialization on organizational citizenship behavior: The case of Siirt
- Tez No: 735997
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Sosyalleşme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Job Satisfaction, Organizational Socialization, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmamızın ana amacı öğretmenlerin iş tatmini ve örgütsel sosyalleşmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde, iş tatmini genel bakış ve kavramı, iş tatmini önemi, iş tatmin kuramları, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatmini etkileri ve sonuçları, iş tatminsizliği ve dışa vurum şekilleri konularına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, örgütsel sosyalleşme kavramı, amacı, önemi, örgütsel sosyalleşmenin aşama modelleri, örgütsel sosyalleşmenin süreçleri, örgütsel sosyalleşme taktikleri, örgütsel sosyalleşme boyutları, örgütsel sosyalleşmenin sonuçları, öğretmenlerin eğitim sisteminde sosyalleşmesi konularına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, örgütsel vatandaşlık davranışı, örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilgili kuramları, boyutları, örgütsel vatandaşlık davranışını etkileyen faktörler, Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Sonuçları, Eğitim Örgütlerinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı konularına değinilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Siirt ilinde milli eğitime bağlı 381 öğretmene anket yapılmış ve bu anketin sonucunda iş tatmini ve örgütsel sosyalleşmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkisi olduğu ortaya koymuştur. Ayrıca iş tatmini boyutları ve örgütsel sosyalleşme boyutlarının örgütsel vatandaşlık boyutları arasında anlamlı ve pozitif düzeyde ilişki bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of our study is to examine the effects of teachers' job satisfaction and organizational socialization on organizational citizenship behavior. In the first part of the study, the general view and concept of job satisfaction, the importance of job satisfaction, job satisfaction theories, factors affecting job satisfaction, job satisfaction effects and results, job dissatisfaction and its manifestations are discussed. In the second part of the study, the concept of organizational socialization, its purpose, importance, stage models of organizational socialization, organizational socialization processes, organizational socialization tactics, organizational socialization dimensions, organizational socialization results, teachers' socialization in the education system were discussed. In the third part of the study, organizational citizenship behavior, theories of organizational citizenship behavior, dimensions, factors affecting organizational citizenship behavior, Results of Organizational Citizenship Behavior, Organizational Citizenship Behavior in Educational Organizations are discussed. In the fourth part of the study, a survey was conducted with 381 teachers affiliated to national education in the province of siirt, and as a result of this survey, it was revealed that job satisfaction and organizational socialization have an effect on organizational citizenship behavior. In addition, it has been observed that there is a significant and positive relationship between the dimensions of job satisfaction and organizational citizenship dimensions of organizational socialization.