The impact of individual differences on executives' use of intuitive decision-making style: The moderating role of COVID-19 anxiety syndrome
Kişisel farklılıkların yöneticilerin sezgisel karar alış tarzını kullanışlarına etkisi: COVID-19 anksiyete sendromunun düzenleyici rolü
- Tez No: 736013
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE PINAR ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üst Kademe Teorisi, Covid-19, Sezgisel Karar Alış Tarzı, Psikolojik Sermaye, Duygusal Yönelim, Upper Echelon Theory, Covid-19, Intuitive Decision-Making Style, Psychological Capital, Affective Orientation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır: (1)kişisel farklılıklar olarak adlandırılan yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, psikolojik sermaye, risk eğilimi ve duygusal yönelimin yöneticilerin sezgisel karar alış tarzını kullanışıyla doğrudan ilişkisini araştırmak, (2) Covid-19 Anksiyete Sendromunun var olan ilişkiler üzerinde düzenleyici rolü olup olmadığını açığa çıkarmak. Bu amaçlara istinaden, çevrimiçi anket oluşturulmuş ve veri, kartopu örnekleme yoluyla Türkiye'deki yöneticilerden elde edilmiştir (N= 327). Sonuç olarak, elde edilen bulgulara göre risk eğilimi ile duygusal yönelimin sezgisel karar alış tarzı ile pozitif olarak ilişkili olduğu görülmüş, ancak, yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve psikolojik sermayenin söz konusu karar alış tarzıyla aralarında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, Covid-19 Anksiyete Sendromunun yöneticilerin psikolojik sermayeleri ve sezgisel karar alış tarzları arasındaki ilişkiyi zayıflattığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has two purposes: (1) to investigate direct relationships between individual differences namely age, gender, education level, psychological capital, risk propensity, affective orientation and executives' use of intuitive decision-making style and (2) to reveal whether there exists moderating role of Covid-19 Anxiety Syndrome on existent relationships. Based on these purposes, an online survey is conducted and data is obtained by snowball sampling from executives in Turkey (N= 327). As a result, findings illustrate that whereas risk propensity and affective orientation are positively associated with intuitive decision-making style; age, gender, education level and psychological capital do not have significant relationships with this style of decision-making. Lastly, Covid-19 Anxiety Syndrome weakens the relationship between psychological capital and intuitive decision-making style.