Eine analyse zur schreibkompetenz von Türkisch-Deutsch bilingualen und DaF-studenten anhand von protokollen des lauten denkens
Türkçe-Almanca iki dilli ve Almancayı yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazma becerisinin sesli düşünme protokolleri aracılığı ile analizi
  1. Tez No: 736485
  2. Yazar: MİRAY ENEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AĞAÇSAPAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sesli düşünme, Geriye dönük gözlem, Yazma becerisi, Bilişsel işlem süreci, İki dilli ve yabancı dilli öğrenciler, Think aloud, Retrospection, Writing skills, Cognitive processes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bu çalışmada Türkçe-Almanca iki dilli ve Almancayı yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin bilişsel işlem süreçleri, Almancanın yabancı dil olarak eğitimi alanındaki yazma becerileri açısından dikkate alınmıştır. Hedef grup, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, Almanca Öğretmenliği Bölümü'nde, 2018-2019 akademik yılında ve altıncı dönemde bulunan sekiz öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin yazma becerisinde karşılaştığı zorlukları göstermek ve yazılı metinlerin bilişsel işlem sürecinin aktarılmasına katkıda bulunmak için, sekiz öğrencinin sesli olarak ifade ettiği düşünceleri, belirli yazma alıştırmalarını (sentezleyici, yapılandırıcı, serbest-yaratıcı ve iletişimsel) çözümlerken bir ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Bu bağlamda hedef grubun bilişsel işlem sürecine ışık tutacak teknik olarak“Sesli Düşünme”tekniği kullanılmıştır. Buna yönelik bir veri tabanı elde etmek için tüm ses kayıtları transkripsiyona dönüştürülerek sesli düşünme protokolleri hazırlanmıştır. Bu protokoller kapsamında tümevarımsal bir yaklaşım ve uzman görüşü desteği ile veriler kodlanarak otuz kategori ve beş tema başlığı belirlenmiştir. Söz konusu dört yazma alıştırmasına ait sesli düşünme verileri toplandıktan sonra, katılımcıların tüm yazma süreci hakkındaki görüşlerini aktarmak için geriye dönük gözlem kapsamında tüm katılımcılar ile yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, yazma alıştırmaları türleri kapsamında her iki grupta bilişsel işlem sürecine dair benzer ve farklı tutumlar gözlemlenmiştir. Tüm bu tutumlar, kategori ve altkategori başlıkları altında öğrenci ifadeleri ile desteklenerek incelenmiştir. Sesli düşünme tekniği ile elde edilen altkategori sıklıkları yazma alıştırması türleri kapsamında değerlendirildiğinde ise en fazla veri sırasıyla sentezleyici, yapılandırıcı, serbest-yaratıcı ve iletişimsel yazma alıştırmalarından elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, Almancayı yabancı dil olarak öğrenen grup sesli düşünme tekniğine dair daha olumlu fikirlere sahipken, Türkçe-Almanca iki dilli grubun bu tekniğe daha mesafeli olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the cognitive and writing skills of bilingual TurkishGerman students and those studying German as a foreign language. The target group consisted of eight participants in their 6th semester of the academic 2018-2019 year, undertaking German Teacher Training at the Faculty of Education in Anadolu University. In order to illustrate the difficulties, they had to overcome while writing and to contribute to the concretization of cognitive processing of written texts, their verbalized thoughts were recorded on a Dictaphone while writing given tasks (constructive-structuralfree/creative-communicative). The technique of“Think Aloud”was employed to provide information about the cognitive processing. To obtain a database for this purpose, all audio recordings were transcribed and think-aloud protocols were created. Within these protocols, thirty categories and five themes were identified when coding the data, using an inductive approach and expert opinion. After collecting the think-aloud data of the four writing exercises, a semi-structured interview was conducted with all participants as part of the retrospective observation to capture participants' perspectives on the overall writing process. According to the results of the study, similar and different attitudes toward the cognitive processing were observed within the different writing tasks in both groups. These attitudes were examined by category and subcategory headings that were supported by students' statements. When evaluating the subcategory frequencies obtained using the thinking aloud technique within the writing tasks, most of the data were obtained from the constructive, structural, free/creative and communicative writing tasks, respectively. According to the results of the semi-structured interview, the group learning German as a foreign language had more positive perceptions of the thinking aloud technique, while the Turkish-German bilingual group was more distant towards this technique.