A qualitative study on reflection and teacher autonomy in tertiary level online EFL classes
Yükseköğretim kurumlarında yabancı dil olarak İngilizce öğretilen çevrim içi sınıflarda yansıtıcı düşünce ve öğretmen özerkliği üzerine nitel bir çalışma
- Tez No: 739385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teacher Autonomy, Reflection, Online Learning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Covid-19 Pandemisi, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi (EFL) dâhil olmak üzere hemen hemen tüm alanlarda büyük değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Bu durum İngilizce öğretmenleri tarafından verilen çevrim içi derslerin kullanımını tetiklemiştir. Öğretmen özerkliği ve yansıtıcı düşünce, çevrim içi ortamda etkili dil öğretimi sunmada hayati bir rol oynar. Bu bağlamda araştırma pandemi boyunca çevrim içi derslerde Türk İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı düşüncelerinin öğretmen özerkliği algılarını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamıştır. Durum çalışması deseni kullanılan bu betimsel nitel araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Gaziantep'te yer alan bir vakıf üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda (YDY) yürütülmüştür. Veriler, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak 5 Türk İngilizce öğretmeninden e-posta görüşmeleri, yansıtıcı günlükler ve derinlemesine görüşmeler yoluyla üç aşamada toplanmıştır. Bu çalışmada tümevarımsal içerik analizi kullanılmış olup bulgular, uzaktan eğitimde Türk İngilizce öğretmenlerinin yansıtıcı düşüncelerinin, öğretim becerileri, sınıf yönetimi ve mesleki gelişim açısından öğretmen özerkliği algılarını etkilediğini ortaya koymuştur. Buna göre öğrenci merkezlilik ve etkili öğretimi sağlamanın yolları öğretim becerilerinde en sık dile getirilen konular olmuştur. Benzer şekilde, katılımcıların yansıtıcı düşünceleri, sınıf yönetimi açısından öğretmenlerin bireysel özelliklerine ve sınıf yönetimi stratejilerine ilişkin algılarını da büyük ölçüde etkilemiştir. Ayrıca bulgular yansıtıcı düşünce ve sürekli mesleki eğitimin Türk İngilizce öğretmenleri tarafından en sık başvurulan mesleki gelişim yolları olarak ortaya çıktığını göstermiştir. Araştırma, eğitim kurumları, Türk İngilizce öğretmenleri ve müfredat tasarımcıları için önerilerde bulunmuştur. Anahtar İfadeler: Öğretmen Özerkliği, Yansıtıcı Düşünce, Uzaktan Eğitim
Özet (Çeviri)
The covid-19 pandemic has brought about dramatic changes in almost all fields including teaching English as a foreign language (EFL). It has triggered the use of online classes by EFL teachers. Teacher autonomy and reflection play a vital role in offering effective language teaching in the online setting. In this respect, the present study aimed to examine how Turkish EFL teachers' reflection influenced their perception of teacher autonomy in online classes throughout the pandemic. This descriptive qualitative case study was conducted in the School of Foreign Languages (SFL) of a foundation university in Gaziantep, Turkey, during the 2020-2021 academic year. The data were collected in three stages from 5 Turkish EFL teachers through convenience sampling with the help of e-mail interviews, reflective journals and in-depth interviews. Inductive content analysis was employed in the current study, and the findings suggested that Turkish EFL teachers' reflection influenced their perceived teacher autonomy in terms of teaching skills, classroom management and professional development during online learning. Accordingly, learner-centeredness and ways of providing effective teaching were the most frequently mentioned issues in their teaching skills. Likewise, in terms of classroom management, the participants' reflection mostly influenced their perception of teachers' individual characteristics and classroom management strategies. The findings also indicated that reflection and CPD emerged as the most frequently referred ways of professional development by Turkish EFL teachers. The study suggested implications for educational institutions, EFL teachers and curriculum designers.