Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ve girişim şirketlerinde toplam kalite yönetimi uygulamaları
Implementation of total quality management in SMEs and start-ups
- Tez No: 739817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE DEMİRKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (Kobi), Girişim şirketleri, Firma Performansı, EFQM, Total Quality Management (TQM), SME's, startups, Firm Performance, EFQM
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kalite, genellikle bir firmanın müşteri ihtiyaçlarını karşılama yetenekleri olarak tanımlanır. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) ise kalite, üretkenlik, müşteri tatmini ve karlılık açısından firma performansını geliştirmek amacıyla firmanın bütün katmanlarını ilgilendiren sistematik bir kalite iyileştirme yaklaşımıdır. Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları onlarca yıldır firmalar tarafından kabul gördüğü için değişik alanlardan araştırmacıların sürekli ilgisini çekmektedir. TKY entegre bir yönetim felsefesidir ve diğer hususlarla beraber sürekli iyileştirmeyi, müşteri ihtiyaçlarını karşılamayı, iş tekrarlarını azaltmayı, uzun vadeli düşünmeyi, çalışan katılımını ve takım çalışması oranını arttırmayı, süreç tasarımını, kıyaslamayı, takım tabanlı problem çözmeyi, sonuçları sürekli ölçmeyi ve tedarikçilerle yakın ilişkiler kurmayı arttırmaya odaklanan bir uygulamalar dizisidir. Geleneksel olarak, literatür TKY prensiplerinin büyük firmalardaki uygulamalarına odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı girişim şirketleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile büyük ölçekli şirketlerin TKY uygulamaları bakımından farklarına, daha küçük ölçekli şirketlerin performanslarına yönelik etkileri ve bu şirketlerin TKY ve akreditasyon sistemlerine yaklaşımları üzerine literatürü taramak ve ampirik bir çalışma ile firmaların performansına olan etkisini ölçmektir. Küçük ve orta ölçekli firmaların TKY'ye yaklaşımları ve algılarına yönelik yeteri kadar ampirik veri olmamasına rağmen bazı araştırmacıların küçük ve orta ölçekli firmalarda TKY sisteminin sonuçlarına, uygulama süreçleri bakımından avantaj ve dezavantajlarına yönelik birtakım bulgular elde etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Generally, quality is defined as the degree of a firm's ability to meet customer needs. Total Quality management (TQM) is a systematic quality improvement approach regarding firm-wide management that has the purpose of improving a firm's performance in terms of quality, productivity, customer satisfaction, and profitability. Since TQM practices have been embraced by many firms around the world for decades, they have received the attention of many researchers from diverse areas. TQM is an integrated management philosophy and set of practices that emphasizes, among other things, making continuous improvement, meeting customers' requirements, reducing rework, having long-range thinking, increasing employee involvement and their level of teamwork, process design, competitive benchmarking, having team-based problem solving, taking a constant measurement of results, and making closer relationships with suppliers. Traditionally, the literature focuses on larger firms for the implementation of TQM principles. The purpose of this study is to review the literature on the differences between startups, SMEs and larger firms in terms of application of TQM principles, their effects on the performance of the smaller firms and their approach to TQM and accreditation systems. Although there has not enough empirical data on their approach to and perception of TQM, some researchers have had some findings as to results of TQM systems in small and medium sized firms and their advantages and disadvantages for the implementation process.