İş becerikliliği ve akış deneyimi ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin düzenleyici rolü üzerine bir araştırma
In the relationship of work skill and flow experience regulatory role of perceived organizational support a research on
  1. Tez No: 740029
  2. Yazar: ONUR GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Flow experience, Job Crafting, Perceived Organizational Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada iş becerikliliği boyutları ile akış deneyimi boyutları arasındaki ilişkiler ve algılanan örgütsel desteğin bu ilişkilerdeki düzenleyici rolü araştırılmıştır. Araştırmanın anakütlesi Denizli ilinde makine veya makine parçası imalatı yapan firmalarda çalışan makine mühendisleri ve tasarımcılardan oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde iş becerikliliği kavramının tanım ve öneminden bahsedilmiş, boyutları açıklanmış ve kavramın bireysel ve örgütsel etkilerine dair bazı çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde akış deneyimin tarihsel gelişimi, tanımı, önemi ve akış deneyiminin kritik kavramlarından ototelik kişilik ile ototelik aktivite kavramlarından bahsedilmiştir. İş akış deneyimine dair geliştirilen bazı modeller ele alınarak ilgili alan yazınında akış deneyiminin ilişkilendirildiği kavramlara değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde algılanan örgütsel destek kavramı tanımlarına değinilmiş ve öneminden bahsedilmiştir. Kavramın kuramsal temelleri ve boyutları açıklandıktan sonra bu işgören tutumunu destekleyen kavramlar ile bu tutumun çıktıları açıklanmıştır. Son olarak çalışmanın dördüncü bölümünde araştırmanın amacı, önemi, yöntemi, bulgular, sonuç ve öneriler bölümü yer almaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular aşağıdaki gibidir: Görev becerikliliği ile işe kapılma (0,302), işi sevme (0,488) ve içsel çalışma motivasyonu (0,311) arasında orta düzeyde korelasyon tespit edilmiştir. Bilişsel beceriklilik ile işi sevme (0,360) arasında ise orta düzeyde bir korelasyon tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda, akış deneyimi boyutlarından işe kapılmada %9.1'lik varyansın, işi sevmede %23.8'lik varyansın ve içsel çalışma motivasyonunda %9,7'li varyansın görev becerikliliğine bağlı olduğu görülmüştür. İşi sevmenin ise %13'lük varyansının bilişsel becerikliliğe bağlı olduğu görülmüştür. Son olarak örneklemden elde edilen veriler, iş becerikliliği boyutları ile akış deneyimi boyutları ilişkisinde algılanan örgütsel desteğin düzenleyici etkisinin olduğu hipotezini desteklememiştir. Anahatar Kelimeler: Akış Deneyimi, İş Becerikliliği, Algılanan Örgütsel Destek
Özet (Çeviri)
In this research, we examined the relationship between flow experience and job crafting and the moderator role of perceived organizational support(POS). The population of the research consist of mechanical engineers and designers working in companies manufacturing machinery in Denizli province of Turkey. Questionnaire was used as data collection tool in the study. In the first part of the study, the definition and importance of job crafting are mentioned, its dimensions are evaluated, and some studies on the effects of the concept at individual and organizational bases are included. In the second part of the study, the historical development, definition, importance of flow experience and the concepts of autotelic personality and autotelic activity, which are critical concepts of flow experience, are mentioned. A models developed for flow experience are mentioned and concepts associated with flow experience are explained in relavant literature. In the third part of the study, the definition and importance of perceived organizational support is scrutinized. After explaining the theoretical foundations and dimensions of the concept, the results on the individual and organizational levels are explained. Finally in the fourth part of the study, the goal, importance, method and findings of th research are included. Findings showed that task crafting has a corelation with flow experience dimensions which absorption, work enjoyment and intrinsic work motivation at moderate level(respectively; 0.302, 0.488 and 0.311). A moderate level corelation(0.360) found between cognitive crafting and work enjoyment. It was determined that %9,1 varince at absorption, %23,8 variance at work enjoyment and %9,7 variance at intrinsic work motivation were related to task crafting. %13 percent of work enjoyment was found to be related to cognitive crafting. Finally, our data did not supported the hypothesis that perceived organizational support has a moderator effect on the relationship of job crafting dimensions with flow experience dimensions.