Hannah Arendt'in düşüncesi bağlamında Türkiye'de 2016 darbe girişimi üzerine bir inceleme
A review on 2016 coup attempt in Turkey within the context of Hannah Arendt's thought
- Tez No: 740151
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Arendt, Totalitarizm, 15 Temmuz Darbe Kalkışması, Olağanüstü hal, Siyasal Rejim, İktidar, Arendt, Totalitarianism, 15th July Coup Attempt, State of Emergency, Political Regime, Power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında ilan edilen OHAL sürecinde, siyasal iktidarın politikaları çokça kesim tarafından, özgürlükleri ve çoğulluğu hedef alan keyfi politikaları olduğu gerekçesi ile eleştirilmiş ve antidemokratik olarak tanımlanmıştır. Akademik ve uluslararası çevrede, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, bazı ülkelerin demokratik yapılarına yönelik sistemsel tartışmalar yürütülmekte ve bu rejimler çeşitli antidemokratik tanımlarla nitelendirilmektedir. Bu çalışmada da, OHAL sürecinde oluşan siyasal rejim, Hannah Arendt'in kullandığı anlamda totalitarizm düşüncesi ile analiz edilmek istenmiştir. Bu bağlamda, bu dönemde siyasal iktidar tarafından izlenen politikaların totaliter karakter taşıyıp taşımadığı ve totaliter rejim oluşturma ihtimali olup olmadığı sorusu, buradaki temel sorulardan biridir. Arendt'in totalitarizm düşüncesi, çalışmanın tartışma konularından birini oluşturmaktadır. Arendt, totalitarizmi, diğer düşünürlerden farklı olarak, sonuç odaklı değil, bir süreç olarak ele almaktadır. Bu sebeple, totaliter rejimleri ortaya çıkaran koşulları ve olguları incelemek ve totalitarizmin neden ortaya çıktığını anlamak, bir rejime tanım koymaktan daha önemlidir. Bu çalışmada da benzeri bir yöntem izlenmiştir. Darbe öncesi sürecin arka planında işleyen belli başlı olaylar, siyasal sistemdeki otoriteleşme emareleri olarak ele alınmış ve bu olayların siyasal iktidarın otoriterleşmesinde etkin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada, ülkenin tamamında baskıcı yollarla kurulmaya çalışılan hakimiyet, lider kültü etrafında kenetlenmiş bir kitle toplumu yaratma, keyfi ve hukuksuz uygulamalar, terör söylemi üzerinden kutuplaştırıcı bir siyaset izlenmesi gibi çok sayıda etkenle, Türkiye'nin, OHAL sürecinde otoriter bir rejimin uygulamalarını yansıttığını ve belirli totaliter karakterler göstererek, totaliter rejim olma potansiyelini barındırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the state of emergency declared after the coup attempt of 15 July, the government's policies were criticized by many and described as anti-democratic due to its arbitrary policies which target freedoms and pluralism. There is argued on democratic structures of some countries include Turkey, in academic and international environments, and these regimes are characterized by various antidemocratic definition. In this study, the political regime which formed during the state of emergency wanted to be analysed with the idea of totalitarianism in the sense of used by Hannah Arendt. In this context, one of the key questions in this study is the policies which followed by the political power in this period that whether it has a totalitarian character and whether there is a possibility of creating a totalitarian regime. Arendt's idea of totalitarianism is one of the topic which discussed in this study. Unlike others thinkers, Arendt considers the concept of totalitarianism as a process, not result-oriented. For Arendt, to examine the condition and phenomenon that give rise to totalitarian regimes, in this way to understand why totalitarianism arise is more important than defining a regimen. A similar method was followed in this study. Some important events in the encountering background of the pre-coup process argued as signs of authoritarianism in the political system and it was concluded that these events were effective in the authoritarianism of the political power. In this study, it is concluded that Turkey reflects the practices of an authoritarian regime during the state of emergency and has the potential to become a totalitarian regime by showing certain totalitarian characters from some factors, such as desiring to dominate over the whole country with oppressive policies, creating a mass society that is clamped around the leader cult, arbitrary and unlawful practices, following a polarizing policy through the discourse of 'terrorism'.