A multiple case study: Identifying innovational capacities of technical and vocational high schools
Mesleki ve teknik liselerinin inovasyon kapasiteleri üzerine bir çoklu durum çalışması
- Tez No: 740744
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yenilikçilik, mesleki ve teknik liseler, kurumsal yaratıcılık, durum çalışması, Innovativeness, vocational and technical high schools, organizational creativity, case study
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknoloji ve pedagojideki devrim niteliğindeki değişiklikler 21. yüzyılda eğitim ve öğretimi şekillendirmektedir ve bu da öğrencilerin yenilikçilik becerilerini keşfetmeyi günümüzün standartlarını karşılamak için bir ön koşul haline getirmektedir. Bir ülkenin Mesleki ve Teknik okulları, o ülkenin kalkınması için değerini kanıtlayan nitelikli işgücünün zengin kaynaklarıdır. Ayrıca günümüz dünyasının gereksinimlerini karşılamak için bir vasıta görevi görmektedirler. Meslek liselerinin yenilikçilik açısından incelenmesi bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim okullarının yenilikçilik kapasitelerini belirlemeye yönelik bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, iki farklı mesleki ve teknik lisesinden 405 öğrenci ile hâlihazırda kullanımda olan bir ölçek Türkçe'ye uyarlanmıştır. İkinci aşamada ise açıklayıcı araştırma modeli ile çoklu durum çalışması yürütülmüştür ve uyarlanmış 'yenilikçilik ölçeği' (1350 öğrenci) ve 'bireysel yenilikçilik ve örgütsel yaratıcılık ölçeği' (234 öğretmen ve yönetici) aracılığıyla üç farklı mesleki ve teknik lisesinden (A, B ve C) nicel veriler toplanmıştır. Buna ek olarak yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla gerçekleştirilen nitel araştırmaya üç yönetici ve iki öğretmen katılmıştır. Sonuç ve bulgular, (a) öğrencilerden elde edilen sonuçlar, (b) yönetici ve öğretmenlerden elde edilen sonuç ve bulgular olmak üzere iki kategoriye ayrılmıştır. Öğrencilerden toplanan bulgular göz önünde bulundurulduğunda üç okulun öğrencilerinin yenilikçilik becerilerinin birbirlerinden farklı olduğu, C okulunun diğer iki okula kıyasla yenilikçilik becerilerinin diğer iki okuldan daha fazla ortalama puanına sahip olduğu saptanmıştır. Yöneticiler ve öğretmenlerden toplanan bulgular göz önünde bulundurulduğunda ise üç okulun yönetici ve öğretmenleri de bireysel yenilikçilik ve kurumsal yaratıcılık bağlamında genel olarak benzer becerilere sahip olduğu bulunmuştur. C okulunun patent almış olması, okul sanayi iş birliği içinde aktif bir şekilde bulunması, yenilikçiliğe açık olması ve öğrencilerinin okuduğu bölümlerin diğer iki okula göre farklı bölümler olması sebeplerinden ötürü yenilikçilik becerilerinin daha iyi olduğu söylenebilir. Dolayısıyla mesleki ve teknik liselerde yenilikçilik becerilerinin her okulda kendi özelliklerine ve koşullarına göre değişiklik gösterdiğini ve bu çalışmanın sonuçlarının mesleki ve teknik liselerde yenilikçiliği geliştirmeye yönelik önerilerin sunulmasına da yardımcı olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The revolutionary changes in technology and pedagogy are shaping education and instruction in the 21st century, which makes exploring students' innovative skills a prerequisite to meet modern-day standards. Technical and Vocational Education Training (TVET) schools of a country are the repositories of a qualified workforce, proving their value for the development of that country. They also serve as a resource to satisfy the requirements of today's world. The examination of vocational and technical high schools for their innovational capacities sets the core of this study. This study to identify TVET schools' innovational capacities comprises two phases. In the first phase, Youth Innovation Skills Measurement Tool (YISMT) that is currently in use was adapted into Turkish with 405 students from two different TVET schools. In the second phase, multiple case study with an explanatory research model was conducted, and the data were collected from three different TVET schools (A, B and C) through the adapted scale (1350 students) and the 'personal innovativeness and organizational creativity scale' (234 teachers and administrators). In addition, three administrators and two teachers participated in the qualitative research conducted through semi-structured interviews. The results and findings were put into two categories (a) the results from the students (b) the results and findings from the administrators and teachers. The data collected from the students revealed that the innovational skills of the students in all the schools were different from each other and that the innovational skills of the students in School C had a higher average score than the other two schools. In addition to that, the results also showed that the administrators and teachers of all the three schools were similar in terms of personal innovativeness and organizational creativity. It can be said that the innovation skills of School C students are better because it owns a patent, is actively involved in school-industry cooperation, is open to innovation, and its departments are different from the other two schools. Hence, it is possible to state that the innovation skills in technical and vocational high schools change according to their particular characteristics and conditions in each school. This study also presented suggestions to improve innovativeness in Technical and Vocational Education Training schools.