Liderlik tarzlarının iş stresine etkisi
The effect of leadership styles on job stress
  1. Tez No: 741085
  2. Yazar: MUHAMMED TAHA EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Lider, Liderlik, İş Stresi, Leadership Styles, Leader, Leadership, Work Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde organizasyonların başarı ile hedeflerine ulaşabilmelerini etkileyen en önemli unsurlara baktığımızda daha çok ön plana liderlik ve iş stresi çıkmaktadır. Yaşadığımız her alanda, etkileşimde bulunduğumuz her ortamda stres ile karşılaşmamız mümkündür. Bu stresin nedenleri çeşitlenmekle birlikte stresin kaynağı ve oluşumu iş ortamında olduğu zaman hem organizasyon açısından hem de çalışan açısından verimsiz sonuçlarla ve hayat kalitesinin düşmesi ile karşılaşmak olasıdır. İnsanlar ilk zamanlardan beri bir topluluk şeklinde yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Bu toplulukların iyi idare edilebilmesi ve sistemli bir şekilde yönetilebilmesi için de lider ihtiyacı doğmuştur. Bu çalışmada liderlik tarzlarının iş stresine etkisinin incelendiği bir araştırma yapılmıştır. Liderlik tarzlarının alt boyutları ile iş stresinin yaş, cinsiyet, kıdem, gelir durumu gibi demografik özelliklere göre anlamlı farkın olup olmadığına, liderlik tarzları ile iş stresinin ilişki ve etki düzeyine bakılmıştır. Diyarbakır ilinde küçük ve orta ölçekli tekstil firmalarında araştırma ölçekleri ve kişisel formun olduğu anket uygulanmıştır. Yapılan araştırma ile elde edilen bulguların analizi sonucunda liderlik tarzları ile iş stresi arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyet, kıdem, aylık gelir durumları ile liderlik tarzları ve iş stresi arasında anlamlı ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra liderlik tarzlarının boyutlarından olan işgören odaklı liderlik boyutunun, iş stresi üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu ve yaklaşık olarak %23'lük düzeyde bir yordama gücüne sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak tek bir liderlik modelinin benimsenmesinin yanlış olduğunu unutmayarak, duruma göre liderlik rolünü yerine getirmenin önemini bilerek, işgören odaklı liderliğin tercihindeki artışın iş stresinin azalmasında önemli bir rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the most important factors that affect the success of organizations in reaching their goals, the leadership and job stress come to the fore. It is possible to encounter stress in every area we live in, in every environment we interact with. Although the causes of this stress vary, when the source and formation of stress is in the business environment, it is possible to encounter inefficient results and a decrease in the quality of life for both the organization and the employee. Humanity lives as a community since the earliest times. In order to manage and direct systematically these communities, the need for leadership emerged. In this work, a study was conducted to examine the effect of leadership styles on job stress. The sub-dimensions of leadership styles and job stress were examined according to demographic characteristics such as age, gender, seniority, income status, relation of leadership styles with job stress and level of its efficacy. A questionnaire with research scales and a personal form was applied to small and medium-sized textile companies in Diyarbakır. As a result of the research and obtained findings, it was determined that there is a moderately negative and significant relationship between leadership styles and job stress. There were a significant relationship between leadership styles and the participants gender, seniority, monthly income and the job stress. In addition, it has been found that the employee-oriented leadership dimension, which is one of the dimensions of leadership styles, has a significant predictor of job stress and has a predictive power of approximately 23%. As a result, it is wrong to adopt a single leadership model, the leadership role must be fulfilled according to the situation. It has been determined that increase in the preference of employee-oriented leadership has an important role in reducing job stress.