Futbolcularda çeviklik antrenmanlarının beceri performansına etkisi
The effect of agility trainings on skill performance in football players
  1. Tez No: 743450
  2. Yazar: FATİH ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: futbol, çeviklik, beceri, football, agility, skill
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, futbolculara uygulanan çeviklik antrenmanlarının top sürme ve pas verme beceri performanslarına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya yaşları 13-15 arasında değişen 42 erkek sporcu dâhil edilmiştir. Katılımcılar, Büyükşehir Belediye Erzurumspor alt yapısındaki futbolculardan oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında spor yapan 13-15 yaşları arasındaki futbolculara 8 hafta boyunca haftada 2 kez uygulanan çeviklik antrenmanlarının futbola özgü top sürme ve pas verme becerilerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada bazı antropometrik ölçümler (boy, vücut ağırlığı) yapılmış olup, 2 farklı çeviklik testi (Illinois ve T-drill) ve 2 farklı beceri testi (Illinois top sürme ve Tek pas Vuruş), ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin homojen dağılıma sahip olduğu görülmüş, bu nedenle parametrik (Parametrik: İkili gruplar için Independent Samples T Test, üç ve daha fazla gruplar için One Way Anova testi) istatistik yöntemleri uygulanmıştır. Yapılan testler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada denek grubu (DG) ve kontrol grubu (KG) karşılaştırıldığında futbola özgü top sürme ve çeviklik becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Aynı zamanda sağ ayak pas verme becerisinde anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenirken, sol ayak pas verme becerisi ortalamalarında iyileşme olmasına rağmen anlamlı derecede bir fark görülmemiştir. Sonuç: 13-14-15 yaşlarındaki futbolculara uygulanan çeviklik antrenmanlarının; çevikliği artan sporcuların futbola özgü top sürme ve pas verme becerilerine olumlu yönde bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of agility training applied to football players on their dribbling and passing skill performances. Method: 42 male athletes aged between 13-15 were included in the study. The participants were composed of football players from the Büyükşehir Belediye Erzurumspor infrastructure. With in the scope of the study, it was investigated whether the agility training applied to football players between the ages of 13-15 who play sports for 8 weeks, 2 days a week, has an effect on football-specific dribbling and passing skills. In the study, some antrhropometric measurements (height, body weight) were made and 2 different agility tests (Illinois and T- drill agility) and 2 different skill tests (Illinois dribbling and Single pass kick) were applied as pre-test and post-test. The data obtained were found to have a homogeneous distribution, therefore parametric (Parametric: Independent for paired groups Samples T Test, One for groups of three or more-Way Anova test) were applied statistical methods. Pearson Correlation analysis was performed to determine the relationship between the tests performed. Results: In this study, there was a statistically significant difference in soccer-specific dribbling and agility skills when the experimental group (DG) and control group (KG) were compared. At the same time, it was observed that there was a significant difference in the passing skill of the right foot, while there was an improvement in the average ability to pass the left foot, there was no significant difference. Conclusion: It has been observed that agility trainings applied to football players aged 13-14-15 have a positive effect on football-specific dribbling and passing skills of athletes with increased agility.