The roles of workplace ostracism and work engagement on cyberloafing behaviours
İşyerinde dışlanma ve işe adanmışlığın sanal kaytarma davranışları üzerindeki rolü
- Tez No: 743594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM METİN ORTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal kaytarma, İşyerinde Dışlanma, İşe Adanmışlık, İnternet, örgüt, Cyberloafing, Workplace Ostracism, Work Engagement, Internet, Organization
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnternet günümüzde her örgütün işlerini sorunsuz bir şekilde yürütebilmesi için bir gereksinim haline gelmiştir. Diğer yandan, sanal kaytarma işyerlerinde çalışanlar arasında artan bir eğilim olmaktadır ve bu durum özellikle çalışanların işle ilgili olmayan internet kullanımına çok fazla zaman harcamaları sebebiyle birçok örgüt için bir sorun haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, işyerinde dışlanma ve işe adanmışlığın çalışanlar arasında sanal kaytarma davranışları üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Çalışmanın verisi Kenya İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Hükümet Koordinasyonunda çalışan 263 çalışandan toplanmıştır. Katılımcılar; işyerinde dışlanma, işe adanmışlık ve işyerinde sanal kaytarma davranışlarını değerlendiren maddelerden oluşan bir anket doldurmuştur. Bulgular, işyerinde dışlanmanın sanal kaytarma davranışlarını pozitif yönde etkilediğini göstermiştir. Bulgular ayrıca, işyerinde dışlanma ve sanal kaytarma davranışları arasındaki ilişkide işe adanmışlığın önemli bir aracılık etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Diğer bir ifadeyle, . işyerinde dışlanma, işe adanmışlığı negatif yönde yordamaktadır ve işe adanmışlık sanal kaytarma davranışlarını negatif yönde yordamaktadır. Bu çalışmanın bulguları, sanal kaytarma, işyerinde dışlanma ve işe adanmışlık kavramlarıyla ilgili mevcut teorilere ve görgül literatüre katkıda bulunmaktadır. Mevcut çalışma ayrıca, çalışanlar arasında dışlanmayı azaltmak için örgüt tarafından uygulamaya konulması gereken politika ve düzenlemelerin geliştirilmesine de katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Internet is presently being part of every organization's requirement in carrying out their operations smoothly. However, cyberloafing has been on rising trend among employees in various workplaces and this habit has in turn been rendered a challenge to many organizations specifically due to workers' squandering too much time on non-job-related online undertakings. The purpose of this study was to ascertain the influences of workplace ostracism and work engagement on cyberloafing behaviours among employees. The data were collected from 263 employees working at Kenyan Ministry of Interior and Coordination of National Government. The participants completed a questionnaire consisting of items that assess workplace ostracism, work engagement and cyberloafing behaviors at work. Results have shown that workplace ostracism positively influenced cyberloafing behaviours. The findings also revealed a significant mediating effect of work engagement in the relationship between workplace ostracism and cyberloafing behaviours. That is, workplace ostracism significantly predicted work engagement, and work engagement negatively predicted cyberloafing behaviours. The findings of this study have contributed to existing theories and empirical literature in relation to concepts of cyberloafing, workplace ostracism and work engagement. The study has also contributed in the development of policies and regulations that the organization should put in place to tame ostracism among the employees.