Perkütan nefrolitotomilerde Usg eşliğinde uygulanan tek doz erektor spina plan bloğunun postoperatif ağri ve analjezik tüketimi üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of single dose us guided erector spina plan block in percutan nephrolitotomy on postoperative pain and analgesic consumption
- Tez No: 744263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SAVRAN KARADENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erector Spina Plan Blok, Prekütan Nefrolitotomi, Rejyonel Anestezi, Postoperatif Ağrı, Erector Spina Plan Block, Percutain Nephrolithotomy, Regional Anesthesia, Postoperative Pain
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
AMAÇ: Perkütan nefrolitotomilerde USG destekli tek doz ESPB'nin postoperatif ağrı ve analjezik tüketimi üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Primer çıktımız 24 saat'de tüketilen opioid miktarı, sekonder çıktılarımız ise postoperatif NRS değerleri, bulantı-kusma, kaşıntı sıklığı, sedasyon skorları, hastanede kalış süresi, hasta ve cerrah memnuniyeti ve kronik ağrı gelişimidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Etik kurul onayı ve hasta onamı alınmış 18-65 yaş arası 56 hasta bu prospektif, randomize, çift kör çalışmaya dahil edildi. Hastalar Grup ESBP ve Grup Kontrol olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Grup ESPB'de insizyon öncesi hastalara USG eşliğinde ESP bloğu (20ml / %0.25 bupivakain) yapıldı ve postoperatif morfin içerikli İVHKA uygulandı. Grup Kontrol'de ise sadece morfinli İVHKA uygulandı. Operasyon bitiminden 30 dakika önce her iki gruba IV 1 gr parasetamol ve morfin (0.07 mg/kg) uygulanarak, postoperatif 15., 30., 60. dk, 2., 6., 12., 24. saatlerde ağrı değerlendirilmesi (NRS) ve morfin tüketimleri, ek analjezik ihtiyacı, bulantı-kusma, kaşıntı, hastanede kalış süreleri, hasta ve cerrah memnuniyeti kaydedildi. Hastalar 3. ayda kronik ağrı açısından sorgulandı. BULGULAR: Çalışma 50 hasta ile tamamlandı. NRS skorları göre 15. dk 2 (0-3) 4 (1,5-6,5) (p0,05). SONUÇ: Çalışmamızda perkütan nefrolitotomi operasyonu geçiren hastalarda ESP blok uygulananlarda kontrol grubuna göre postoperatif ağrı skorları (NRS), 24 saatlik total morfin tüketimi, ve bulantı, kusma sıklığı düşük bulunmuştur. Hasta ve cerrah memnuniyeti yüksek değerlendirilmiştir. Hiç bir hastada kronik ağrı gelişimi gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: We aimed to evaluate the effects of USG-assisted single dose ESPB on postoperative pain and analgesic consumption in percutaneous nephrolithotomy. Our primary outcome is the amount of opioid consumption in 24 hours, and our secondary outcomes are NRS scores, frequency of nausea, vomiting and itching, sedation scores, complications, length of hospital stay, patient and surgeon satisfaction, development of chronic pain. METHODS: Fiftysix patients aged 18-65 years old with ethics committee approval and patient consent, were included in this prospective, randomized, double-blind study. The patients were divided into 2 groups as Group ESBP and Group Control. USG guided ESPB (20ml / 0.25% bupivacaine) was applied to the patients before the anesthesia induction in Group ESPB and postoperative IVHKA containing morphine was applied. In Group Control, only IVHKA with morphine was applied. 1 gr paracetamol İV and morphine (0.07 mg/kg) administered to both groups 30 minutes before the end of the operation. Pain scores (NRS) at the 15th, 30th, 60th, 2nd, 6th, 12th, 24th hours postoperatively and morphine consumption, additional analgesic need, nausea-vomiting, itching, hospital stay, patient and surgeon satisfaction were recorded. Patients were questioned in terms of chronic pain at 3 months. RESULTS: The study was completed with 50 patients. NRS scores at 15. dk 2 (0-3) 4 (1,5-6,5) (p0.05). CONCLUSION: In our study, postoperative pain scores, total morphine consumption and frequency of nausea/vomiting were found lower in the Group ESPB compared to the Group Control, patient and surgeon satisfaction scores were higher in ESPB group. Chronic pain development was not observed in any patient.