مفردة الإمام عاصممن كتاب الكامل الفريد في التَّجريد والتَّفريدللإمام أبي موسى مُحبّ الدّين جعفر بن مكيّ الموصليّ، المتوفى سنة:(713هـ)دراسة وتحقيق
'Müfredetü'l-İmâm Asım Min Kitâbi'l-Kâmili'l-Ferîd Fî't-Tecrîd Ve't-Tefrîd' adlı eserin tahkîki
  1. Tez No: 745164
  2. Yazar: HUSAMULDEEN SAADOON HAMID ALRAMADHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMİL KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Kıraat, Hafs, Asım, el- Kâmilü'l-Ferîd, The Qur'an, Qıraat, Hafs, Asim, Al-Kamil Al-Farid
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Müfredetü'l-İmâm Asım Ebu Musa Cafer bin Mekkî el Mevsilî'nin“el- Kâmilü'l-Ferîd fi't-Tecrîdi ve't-Tefrîd”adlı çalışmanın özeti: İmâm Asım yedi büyük kurradan sayılır. İslâm âleminin büyük çoğunluğu İmâm Âsım'ın râvisi Hafs'ın rivayeti ile Kur'ân-ı Kerim'i ezberlemekte ve okumaktadır. Ebu Musa Cafer bin Mekkî el Mevsilî'ye (Ö. 713. h.) ait“el-Kâmilü'l-Ferîd fi't- Tecrîdi ve't-Tefrîd”adlı eser İmam Asım'a nisbet edilmektedir. Bu eser daha önce herhangi bir kitap olarak basılmadığı gibi tahkiki de yapılmadığından, böyle bir değerli eseri ilim dünyasına ve öğrencilerine tanıtmak istedim. Allah Taâla onu araştırmayı ve tahkik etmeyi bana nasip etti. Allah hamd olsun. Bu eser (Müfredetü'l-İmâm Asım) yedi müfredat içinde en önemlisidir. Zira o yedi kurra'nın en meşhur rivayetleri ile ilgilidir. Eser Hafs'ın İmâm Asımdan rivayet ettiği ve İslâm'ın Doğu bölgelerinde uygulanan ve okunan rivayetidir. Bu eserin birçok önemli ilmi nüshaları bize ulaştı fakat el yazması fihristlerde müellifinin meçhul olduğu kayıtlıdır. Bu sebepten olacak ki herhangi bir tahkiki yapılmamıştır. İşte o nüshalardan birisine ulaşmayı Allah bana kolaylaştırdı.
Özet (Çeviri)
Summary of Müfredetü'l-İmam Asım Ebu Musa Cafer bin Mekki el Mawsili's work“al-Kamilü'l-Ferid fi't-Tecdi ve't-Tefrid”: Imam Asim is counted among the seven great kurras. The majority of the Islamic world memorizes and recites the Qur'an with the narration of Hafs, the narrator of Imam Asim. The work named“al-Kamilü'l-Ferid fi't-Tajridi ve't-Tefrid”by Abu Musa Cafer bin Mekki al Mawsili (D. 713. h.) is attributed to Imam Asım. Since this work has not been published as a book before, nor has it been reviewed, I wanted to introduce such a valuable work to the world of science and its students. Allah Taala has given me the opportunity to research and investigate him. thank God. This work (Müfredetü'l-İmam Asım) is the most important of the seven curricula. Because it is related to the most famous narrations of the seven Qurra. The work is the narration transmitted by Hafs from Imam Asim and practiced and read in the Eastern regions of Islam. Many important scientific copies of this work have reached us, but it is recorded in the manuscript indexes that the author is unknown. For this reason, no investigation has been made. Allah made it easy for me to reach one of those copies.