Stratejik niyet, ortaklaşa rekabet, radikal inovasyon, artımsal inovasyon, güven ve güvensizlik ilişkisi
The relationship among strategic intent, competition,radical innovation, incremental innovation, trust and distrust
- Tez No: 745237
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇEMBERCİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Stratejik Niyet, Ortaklaşa Rekabet, Radikal İnovasyon, Artımsal İnovasyon, Güven, Güvensizlik, Strategic Intent, Coopetition, Radical Innovation, Incremental Innovation, Trust, Distrust
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde gün geçtikçe değişmekte ve gelişmekte olan rekabet koşullarına ve teknolojik gelişmelere adaptasyon sürecince var olan stratejik niyet ve buna bağlı olarak yürütülmekte olan örgütler arası ortaklaşa rekabet kavramının güven ve güvensizlik koşulları altında değişiklik gösterip göstermeyeceği hususunda incelenen radikal ve artımsal inovasyon kavramları çalışma modelinin değişkenlerini oluşturmaktadır. Hızlı gelişen radikal ve artımsal teknolojik değişimlere ayak uydurabilme noktasında belli koşullar içerisinde ortaklaşa rekabet kavramı ve buna ilişkin faaliyetler kabul edilebilir niteliktedir ve örgütlerce benimsenmektedir. Bu çalışmada stratejik niyet, ortaklaşa rekabet, radikal inovasyon, artımsal inovasyon, güven ve güvensizlik ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu hususta çalışmaya ilişkin araştırma modeli geliştirilerek hipotezler ortaya konmuştur. Hipotezlerin test edilmesi amacıyla çoğunlukla orta ve büyük ölçekli imalat sanayi firmalarında bulunan örgütler başta olmak üzere anket yöntemi ile saha çalışması uygulanmıştır. Çalışmaya yönetici ağırlıklı olmak üzere 212 firma beyaz yaka çalışanı dahil edilmiştir. Analiz sonuçlarına SPSS programı kullanılarak ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda stratejik niyetin ortaklaşa rekabeti ve ortaklaşa rekabetin radikal ve artımsal inovasyonu arttırdığı incelenmiştir. Ortaklaşa rekabetin radikal inovasyon ilişkisinde güven ve güvensizliğin moderatör etkisi söz konusu olmamakla birlikte artımsal inovasyon ilişkisinde güvenin moderatör etkisi söz konusudur fakat güvensizliğin moderatör etkisi anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Today, as the day goes on changing and developing competitive conditions existing during the period of adaptation to technological developments and coopetition between the organizations strategic intent and accordingly is being executed under conditions of trust and distrust of the concept of incremental innovation and radical changes with regard to the concepts of the study would show whether the examined variables that constitute the model. In order to keep up with the rapidly developing radical and incremental technological changes, the concept of coopetition and related activities jointly under certain conditions are acceptable and are adopted by organizations. In this study, the relationship between strategic intention, coopetition, radical innovation, incremental innovation, trust and distrust was examined. In this context, a research model has been developed and hypotheses have been established. In this regard, hypotheses have been put forward by developing a research model related to the study. In order to test the hypotheses, field work was carried out by survey method, mostly organizations located in medium and largescale manufacturing industry firms. 212 White collar employees of companies, mainly managers, were included in the study. The results of the analysis were obtained using the SPSS program. As a result of this study, it was examined that strategic intention increases competition jointly and competition increases radical and incremental innovation. Although there is no moderator effect of trust and distrust in the radical innovation relationship of coopetition, there is a moderator effect of trust in the incremental innovation relationship, but the moderator effect of distrust is not significant.