Acil servise başvuran hastalarda derin ven trombozu saptamada acil tıp hekimi ile radyoloji hekiminin yaptığı 2 nokta kompresyon ultrasonografinin karşılaştırılması
Comparison of 2 point compression ultrasonography performed by emergency medicine and radiology physician for detecting deep vein thrombosis in patients applied to the emergency department
  1. Tez No: 745612
  2. Yazar: GÖKNUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SELVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Derin ven trombozu, acil tıp hekimi, radyoloji hekimi, iki nokta kompresyon ultrason, Deep vein thrombosis, emergency medicine physician, radiologist, 2 point compression ultrasound
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Derin ven trombozu (DVT) ve pulmoner emboli kökenli hastaneye yatış ve ölümlerin önemli bir nedenidir. Bu çalışmada acil serviste DVT tanısında acil servis hekimi ile radyoloji hekiminin iki nokta kompresyon ultrasonografisi yöntemi kullanarak uyumları değerlendirilmiş. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel çalışma, 01 Şubat ve 14 Temmuz 2022 tarihlerinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde DVT olabileceği düşünülen ve alt eksremite venöz ultrasonografi endikasyonu olan hastalar ile gerçekleştirildi. Hastaların demografik bilgileri, Wells skorunda kullanılan klinik belirteçler ve acil servis hekimi ile radyoloğun USG sonuçları çalışma formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 400 hasta dahil edildi. Çalışma hastalarının yaş ortalaması 59,818, %54,4'ü (n=217) erkekti. Bir alt ekstremitenin bütünüyle şişmesi ve diğer ekstremiteye göre çap farkı %82,5 (n =329) ile en sık görülen klinik bulgu iken, onu %55,1 (n=220) ile derin venöz sistem trasesi boyunca lokal hassasiyet ve %46,1 (n=184) ile semptomatik bacakta gode bırakan ödem izlemekteydi. Wells skoru iki ve altında olanlar ile ikinin üstü olanlar arasında DVT insidansı açısından anlamlı fark vardı (n=67, %21,8 vs n=41, %47,1; p=0,00). Acil tıp hekimi ve radyoloğun USG ile DVT değerlendirmesinde gözlemciler arası uyum açısından kappa değerleri sağ femoral ven için 0,81 (%95 GA: 0,71-0,91) , sol femoral ven için 0,89 (%95 GA: 0,81-0,97), sağ popliteal ven için 0,81 (%95GA: 0,72-0,91), sol popliteal ven için 0,73 (%95 GA: 0,62-0,84). Tüm alt ekstremite ven ultrasonografileri için 0,81 (%95 GA: 0,76-0,86) olarak saptandı. Sonuç:Acil servis ve radyoloji hekimi arasında USG ile DVT tanısı koymada çok iyi düzeyde uyum vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is an important cause of hospitalization and death from deep vein thrombosis (DVT) and pulmonary embolism. In this study, the compatibility of the emergency physician and the radiologist in the diagnosis of DVT in the emergency room was evaluated using two-point compression ultrasonography. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study was carried out on February 01 and July 14, 2022 at the Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic with patients who were thought to have DVT and had lower extremity venous ultrasonography indication. Demographic information of the patients, clinical markers used in the Wells score, and USG results of the emergency physician and radiologist were recorded in the study form. Results: A total of 400 patients were included in the study. The mean age of the study patients was 59.818, %54.4 (n=217) were male. Total swelling of one lower extremity and the difference in diameter compared to the other extremity was the most common clinical finding with %82.5 (n =329), followed by local tenderness along the deep venous system tracing with %55.1 (n=220) and %46, 1 (n=184) had symptomatic pitting edema in the leg. There was a significant difference in the incidence of DVT between those with a Wells score of 2 or less and those above 2 (n=67, %21.8 vs n=41, %47.1; p=0.00). Kappa values for the right femoral vein were 0.81 (%95 CI: 0.71-0.91), and 0.89 (%95 CI: 0, for the left femoral vein) in terms of interobserver agreement in the evaluation of DVT by USG of the emergency medicine physician and radiologist. 0.81-0.97), 0.81 (%95CI: 0.72-0.91) for the right popliteal vein, 0.73 (%95 CI: 0.62-0.84) for the left popliteal vein. It was found to be 0.81 (%95 CI: 0.76-0.86) for all lower extremity vein ultrasonography. Conclusion: There is a very good level of agreement between the emergency room physician and the radiologist in diagnosing DVT by USG.