The role of associative implicit grammar teaching: A study of the third person singular inflection –s in the Turkish setting
Çağrışımsal örtük dilbilgisi öğretiminin rolü: Üçüncü tekil şahıs –s takısı üzerine Türk ortamında bir çalışma
  1. Tez No: 746007
  2. Yazar: SULTAN POLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Western Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dilbilgisi Öğretimi, Geniş Zaman, Üçüncü Tekil Şahıs Eki –s, Gramer Öğretim Metotları, Grammar Teaching, Simple Present Tense, the Third Person Singular Inflection –s, Grammar Teaching Methods
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesinde dilbilgisinin öğretilmesi her zaman öneme sahip olmuştur. Özellikle genç öğreniciler için yabancı bir dilin dil yapısının öğretilmesinin kolay bir görev olmadığı aşikârdır. Mevcut çalışma erken yaşlarda öğretilmesine rağmen kazanılması zaman alan geniş zaman üçüncü tekil şahıs eki olan-s takısı üzerinedir. Geleneksel dilbilgisi öğretimi yerine araştırmacının önerdiği bir teknik olan hikayeleştirme ve kişileştirmelerle yapılan dilbilgisi öğretimi olan Çağrışımsal Örtük Öğretimin (ÇÖÖ) öğrenmeyi kolaylaştırdığını göstermeyi hedeflemektedir. Bu çalışma 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı ikinci döneminde Kayseri Yıldırım Beyazıt İlkokulunda 4. Sınıfta okuyan 50 öğrenci ile yürütülmüştür ve uygunluk örnekleminden faydalanılmıştır. 3 haftalık dilbilgisi eğitimin ardından öğrenciler bir yazma testine tabi tutulmuştur. 2 haftanın ardından aynı test hatırlatma test olarak tekrar uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.00 kullanılarak istatistik tekniklerle analiz edilmiştir. Sonuçlar ÇÖÖ ile geniş zaman üçüncü tekil şahıs eki olan –s takısı öğretiminin geleneksel yolla öğretime gore daha etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca hatırlatma testi sonuçları için de öğrencilerin zaman geçtikçe bu yöntemle daha az unuttukları yorumu yapılabilir. Son olarak deney ve kontrol grubu puan ortalamalarının cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak önemli bir farklılık olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the teaching of English as a Foreign Language (EFL), grammar has always occupied a substantial position. Teaching of the grammar of a foreign language to younger learners is an uphill battle. The present study intended to elaborate on the Simple Present third person singular inflection –s (TPSI) which despite being taught in the earlier stages takes longer to acquire. It is claimed that instead of traditional grammar teaching methods, using the Associative Implicit Grammar Teaching (AIGT) that employs storytelling and personifications makes the teaching of grammar easier. This study was carried out with 50 fourth grade students from Yıldırım Beyazıt Primary School during the spring term of 2021-2022 educational years in Kayseri and convenience sampling was used. After a 3-week education, students were subjected to a writing test. 2 weeks later, the same test was used as a retention test. The data was analyzed through SPSS 22.00. The results showed that teaching of the TPSI –s through AIGT led to more effective learning than the traditional grammar teaching. Moreover, in the retention test, the learners forgot less in AIGT. Lastly, no significant difference occurred in terms of gender in either group.