Cryptocurrency awareness and trends in cryptocurrency ownership inTurkey: A new era of financial literacy
Türkiye'de kripto para bilinci ve kripto para sahipliğinde eğilim: Yeni bir finans okuryazarlığı dönemi
  1. Tez No: 746078
  2. Yazar: AQSA AFZAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN VARDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal okuryazarlık, Finansal teknoloji, Kripto para farkındalığı, Kripto para sahipliği, Financial literacy, Financial technology, Cryptocurrency awareness, Cryptocurrency ownership
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kripto para birimi, blok zinciri teknolojisi ile desteklendiğinden ve bir yatırım varlığı olarak artış kazandığından, teknolojik gelişmelerle birlikte finansal piyasalar için yeni bir sürüm olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda bu teknolojideki tüm gelişmeler göz önüne alındığında kripto para piyasası yatırımcıların, akademisyenlerin, düzenleyicilerin ve politika yapıcıların ilgisini çekmiştir. Bu nedenle, bu tez finansal okuryazarlık seviyesinin herhangi bir fark yaratıp yaratmadığını veya kripto para farkındalığını etkileyip etkilemediğini analiz etmeyi ve Türkiye'de kripto para sahipliği eğilimini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma için Türkiye'den 258 katılımcı“Uygun örnekleme yöntemi”ile seçilmiştir. Finansal okuryazarlık düzeyi ile kayıtlı demografik faktörler arasındaki ilişki, çapraz tablolama analizi kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçları, finansal okuryazarlık düzeyinin eğitim düzeyi dışındaki tüm demografik faktörlere göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu bulgu, daha önce başka hiçbir araştırmacı tarafından sunulmamış, tamamen bu çalışmanın bir katkısıdır. Tek yönlü ANOVA testinin sonuçları, kripto para birimi farkındalığının finansal okuryazarlık açısından farklılık gösterdiğini, ancak demografik faktörler açısından farklılık göstermediğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın bir diğer bulgusu, kripto para sahipliğinde artan bir eğilimin öngörülmesidir. Bu artış çok önemli olmasa da, bu araştırma gelecekteki çalışmalar için yeni bakış açıları oluşturmaya davet etmektedir.
Özet (Çeviri)
Cryptocurrency is defined as a new edition to the financial markets, along with technological advancements, as it is backed by blockchain technology and is gaining hype as an investment asset. Considering all the developments in this technology in recent years, the cryptocurrency market has attracted the attention of investors, academicians, regulators, and policymakers. Therefore, this thesis aims to analyze whether financial literacy level makes any difference or impacts on cryptocurrency awareness and forecast the trend of cryptocurrency ownership in Turkey. For this study, 258 respondents from Turkey were selected through a“Convenience sampling method”. The relationship between the level of financial literacy and enlisted demographic factors is investigated by using cross-tabulation analysis. The results of the study revealed that financial literacy level differs with respect to all demographic factors, except education level. The results of the One- way ANOVA test present that cryptocurrency awareness differs with respect to financial literacy level, whereas it does not differ with respect to all mentioned demographic factors. This finding is purely a contribution of this study, that has not been presented by any other researcher before this. Another result of this research revealed an increasing trend in cryptocurrency ownership. Although the increase in cryptocurrency ownership is not so significant, the result of the research invites new insights for future studies.