Sıvı kontaminasyonunun abutment vidasında çıkarma torku üzerine etkisi
Effect of fluid contamination on removal torque of abutment screw
  1. Tez No: 746165
  2. Yazar: TUBA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKNİL ALKAN DEMETOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Abutment, Kanama Durdurucu Ajan, Çıkarma Tork Değeri, Vida Gevşemesi, Abutment, Blood Stopper, Removal torque value, Screw Loosening
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, implant-abutment bağlantısının farklı sıvılarla kontaminasyonunun vida gevşemesine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Toplamda 66 adet DTI marka implant (6 grup, her grupta 11 implant) kullanıldı. Kontrol grubuna kontamiasyon uygulanmazken diğer gruplarda implantların iç yüzeylerine 29 yaşındaki kadın donörden alınan kan, aynı donörden alınan tükürük, kan ve tükürük karışımı, kan ve Ankaferd Hemostatik Ajan (İmmun İlaç ve Kozmetik, İstanbul,Türkiye) karışımı, Vemcaine sprey (topikal anestezik, Vem İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) uygulandı. Sonrasında abutment vidaları 20 Ncm tork kuvveti ile dijital tork ölçüm aleti (DID 4-A) kullanılarak implantlara bağlandı. Termalsiklus cihazıyla yapılan yaşlandırma işleminin (5-55℃, 1500 devir, 60 saniye bekleme süresi) ardından çıkarma torku değerleri kaydedildi. Çalışmadan elde edilen veriler, Shapiro-Wilk, Levene testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (Tek Yönlü ANOVA) ve Bonferroni testi kullanılarak istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Grupların çıkarma torku ortalamaları incelendiğinde en yüksek ortalamaya sahip grubun kontrol grubu olduğu görülmektedir. Bu grubu sırası ile topikal anestezik, tükürük, kan ile tükürük karışımı, kan ve kan ile Ankaferd karışımı izlemektedir. Sonuçlar: Klinik şartlarda kontaminasyona neden olan bütün ajanlar vida gevşemesine neden olmuştur. Ayrıca kontaminasyona bakılmaksızın bütün abutment vidalarında çıkarma torku başlangıç torkuna kıyasla azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the effect of contamination with different liquids on screw loosening in the implant-abutment connection.. Materials and Methods: A total of 66 DTI implants (6 groups, 11 implants in each group) were used. While no contamination was applied to the control group, blood from a 29-year-old female donor, saliva from the same donor, blood and saliva mixture, blood and Ankaferd Blood Stopper (İmmun İlaç ve Kozmetik, İstanbul,Türkiye) mixture, Vemcaine spray (topical anesthetic, Vem İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) were applied to the inner surfaces of the implants in the other groups. Afterwards, the abutment screws were tightened to the implants using a digital torque meter (DID-4A) with a torque of 20 Ncm. Removal torque values were recorded after thermocycling (5-55°C, 1500 rpm, 60 seconds waiting time).The data obtained from the study were statistically evaluated using the Shapiro-Wilk, Levene test, One-Way Analysis of Variance (One-Way ANOVA) and Bonferroni test. Results: When the removal torque averages of the groups are examined, it is seen that the group with the highest average is the control group. This group is followed by topical anesthetic, saliva, blood-saliva mixture, blood and blood-Ankaferd mixture, respectively. Conclusions: All contaminating agents in clinical conditions caused screw loosening. In addition, the removal torque was reduced compared to the starting torque for all abutment screws, regardless of contamination.