Güçlendirici liderlik davranışı ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılığa etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effect of empowering leadership behavior and psychological empowerment on organizational commitment
  1. Tez No: 746178
  2. Yazar: İBRAHİM ALPAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirici Liderlik Davranışı, Psikolojik Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık, Otel İşletmeleri, Empowering Leadership Behavior, Psychological Empowerment, Organizational Commitment, Hotel Businesses
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışmada güçlendirici liderlik davranışı, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık kavramları ele alınmıştır. Çalışmanın amacını; güçlendirici liderlik davranışı ve psikolojik güçlendirmenin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve psikolojik güçlendirmenin, güçlendirici liderlik davranışı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide aracılık etkisinin araştırılması oluşturmaktadır. Çalışmada aynı zamanda, güçlendirici liderlik davranışı, psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılığın; çalışmaya katılan otel çalışanlarına ait demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda analize konu olan veriler İstanbul ilinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 505 çalışandan, kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Çalışma kapsamında; frekans analizleri, tanımlayıcı istatistik analizleri, Skewness ve Kurtosis normal dağılım analizi, faktör analizleri, güvenilirlik analizleri, bağımsız örneklemler t-testleri, tek yönlü varyans analizleri, korelasyon analizleri, basamaklı regresyon analizleri ve aracılık etkisini araştırmaya yönelik regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda güçlendirici liderlik davranışı boyutlarının duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkilere sahip oldukları görülmüştür. Benzer biçimde, psikolojik güçlendirmenin boyutlarının da duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkilere sahip oldukları belirlenmiştir. Diğer yandan çalışmada, psikolojik güçlendirmenin, güçlendirici liderlik davranışı boyutları ile duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı arasındaki ilişkide aracılık etkisine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the concepts of empowering leadership behavior, psychological empowerment and organizational commitment have been discussed. This study aims to search the effects of empowering leadership behavior and psychological empowerment on organizational commitment and to investigate the mediating effect of psychological empowerment on the relationship between empowering leadership behavior and organizational commitment. It is also aimed to determine whether empowering leadership behavior, psychological empowerment and organizational commitment differ with regard to the demographic characteristics of the hotel employees participating in the study. In accordance with this aim, the data subject to the analysis were collected from 505 employees working in 5-star hotels operating in the province of Istanbul, using the convenience sampling method. Within the scope of the study, frequency analyzes, descriptive statistical analyzes, Skewness and Kurtosis normal distribution analysis, factor analyzes, reliability analyzes, independent samples t-tests, one-way analysis of variance, correlation analyzes, stepwise regression analyzes and regression analyzes to investigate the mediation effect were performed. As a result of the study, it was seen that the dimensions of empowering leadership behavior had statistically significant and positive effects on affective commitment, normative commitment and continuance commitment. Similarly, it was determined that the dimensions of psychological empowerment had statistically significant and positive effects on affective commitment, normative commitment and continuance commitment. On the other hand, psychological empowerment had mediating effects on the relationship between the dimensions of empowering leadership behavior and affective commitment, normative commitment and continuance commitment.