Syrian refugees through the lens of Balkan immigrants: The case of Çamdibi, İzmir
Balkan göçmenleri perspektifinden Suriyeli mülteciler: Çamdibi, İzmir incelemesi
  1. Tez No: 746608
  2. Yazar: GİZEM DİNÇSEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHUN AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan göçmenleri, Suriyeli mülteciler, entegrasyon, tanınma, Çamdibi, Balkan immigrants, Syrian refugees, integration, recognition, Çamdibi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Arap Baharı'nın yol açtığı Suriye İç Savaşı'nın başlamasından sonra Suriyeli mülteci krizi başta Türkiye olmak üzere birçok ülkeyi etkiledi. UNHCR (2022) verilerine göre Türkiye yaklaşık dört milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmiştir ve Mülteciler Derneği (2022) verilerine göre yaklaşık 150.000 mülteci İzmir'de ikamet etmektedir. Balkan kökenli bir yerleşim bölgesi olan Çamdibi, Suriyelilerin yerleşmeyi tercih ettiği ilçelerden biridir. Bu araştırma, Balkan göçmenlerinin Suriyeli mültecilere karşı kültür, ekonomi ve güvenlik açısından yaklaşımını inceleyerek Suriyelilerin ve Balkan göçmenlerinin Çamdibi'deki entegrasyon sürecini incelemektedir. Bu araştırma konusu için 15 Balkan göçmeni ile görüşmeler yapılmıştır. Saha çalışması, mültecilerle düzenli bağlantıların ve aynı mahalleyi paylaşmanın Suriyelilere karşı empatiyi artırdığını ve mültecilerin tanınmasının desteklediğini göstermiştir. Bununla beraber, mültecilerle herhangi bir şekilde bağlantı kuramamış katılımcılar mülteciler hakkında olumsuz yorumlarda bulunmaya yatkın olup mülteciler aleyhindeki söylemlere ve önyargılara inanma eğilimindedirler. Ayrıca ekonomik fırsatların kaybedilmesi korkusu, kültürel ve ulusal birliğin kaybedilmesi korkusu, kültürel farklılıklar ve mülteci krizine uygulanan ulusal ve uluslararası politikalar hakkında bilgi eksikliği, Suriyeli mültecilerin tanınmasını ve Çamdibi'deki entegrasyon sürecini engelleyen temel noktalardır. Sonuç olarak, bu araştırma Çamdibi'deki Suriyelilerin entegrasyon ve tanınma derecelerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the beginning of the Syrian Civil War caused by the Arab Spring, the Syrian refugee crisis affected many countries, especially Turkey. Regarding UNHCR (2022) Turkey is the largest refugee hosting country with four million Syrian refugees. Approximately 150.000 of them settled in İzmir (Refugees Association, 2022). Çamdibi, a Balkan ethnic enclave, is one of the districts that the Syrians preferred to settle down. This research investigates the integration process of the Syrians and Balkan immigrants in Çamdibi, by asking the Balkan immigrants' approach towards the Syrian refugees in terms of culture, economics, and security. For this research interviews with 15 Balkan immigrants were conducted. Field study demonstrated that regular contact with the refugees and sharing the same neighborhood increases the empathy towards Syrians and supports the recognition of the refugees to some extent. On the other hand, the participants without any connection experience with the refugees tend to comment more negatively and are prone to believe in false information on the refugees and prejudices on the refugees. Furthermore, the fear of loss of economic opportunities, cultural values, and national cohesion, also, cultural differences, and lack of knowledge on the national and international policies on the refugee crisis are the main points that obstruct the recognition of the Syrian refugees and integration process in Çamdibi. Consequently, this research displayed the degree of the Syrians' integration and recognition in Çamdibi.