Sosyal medyanın insan kaynakları yönetiminde kullanımı, Konya örneği
The use of social media in human resources management, Konya example
- Tez No: 746616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL BÜYÜKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları yönetimi, sosyal medya, teknoloji, işe alım yönetimi, rekabet, Human resource management, social media, technology, recruitment management, competition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsan kaynakları yönetimi işletmeler için oldukça önemli bir unsur halini almıştır. Günümüz yoğun rekabet dünyasında mevcut pazar alanında diğer işletmelerden geride kalmak istemeyen işletmeler kurumsallaşarak insan kaynakları yönetimine ciddi yatırımlar yapmaktadır. İnsan kaynakları yönetiminin ise öncelikli fonksiyonu işletmeler için personel işe alma olsa da iş akışına yeni dahil edilen bireylere ve mevcut çalışanlara eğitim vermek, oryantasyon sürecini tamamlamak, ücretlendirme gibi mal ve hizmet üretiminin devamlılığını sağlayacak en önemli fonksiyonları kapsadığını da belirtmek mümkündür. Özellikle teknoloji ve bilişimin hızla geliştiği bir çağda teknolojiyi kullanarak fonksiyonların düzenli ve sorunsuz işlemesini sağlamak İKY (İnsan Kaynakları Yönetimi) için önemli ve önceliklidir. Bilişim dünyasında doğan ve artık günümüzün ayrılmaz bir parçası olan sosyal medyanın kullanımı ise gazete, televizyon gibi geleneksel medyadan daha fazla tercih edilmeye başlamıştır. İKY'de bu nedenle“iş ilanı verme, işletmeyi tanıtma, mevcut personeli eğitme, ileride oluşabilecek pozisyon açığı için aday havuzu oluşturma”gibi işlemler için daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla sosyal medyayı kullanmaktadır. Böylece daha az maliyetle daha çok insan kaynağına ulaşmak istenmekte ve işletmeye uzun süreli fayda sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Konya'da görev yapan insan kaynakları yöneticilerinin gözünden, sosyal medya kullanımının; insan kaynakları yönetimi fonksiyonları ve işletme üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın evreni; Konya ilinde görev yapan insan kaynakları yöneticileridir. Örneklemi ise; Konya ilinde görev yapan insan kaynakları yöneticilerine gönderilen 400 anket içerisinden analize uygun olan 196 kişidir. Araştırma, nicel bir araştırma olup veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal medyanın, insan kaynakları yönetimi ve işletme performansını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Sosyal medya kullanımındaki artış işletme performansını da 0,145 birim arttırmaktadır. Diğer bir bulguya göre ise, insan kaynakları yöneticilerine“sosyal medyanın insan kaynakları performansını ne kadar etkilediği”soruları sorulduğunda; insan kaynakları süreçlerinde İnstagram ve Facebook kullanımının insan kaynakları performansı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirtilirken Twitter ve LinkedIn kullanımının insan kaynakları performansı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human resources management has become a very important element for enterprises. In today's intensely competitive world, businesses that do not want to lag behind other businesses in the current Sunday field are institutionalizing and making serious investments in human resource management. While the function of human resources management priority for businesses to provide training to new staff and existing employees to the workflow individuals included recruiting, orientation and complete the process that will ensure the continuity of pricing, such as the production of goods and services it is possible to specify that covers the most important functions. Especially in an age when technology and informatics are developing rapidly, ensuring the regular and smooth functioning of functions using technology is important and priority for HRM (Human Resources Management). The use of social media, which was born in the IT world and is now an integral part of today, has become more preferred than traditional media such as newspapers and television. For this reason, HRM uses social media to reach a wider audience for operations such as“job posting, business promotion, training existing staff, creating a pool of candidates for the position gap that may occur in the future”. Thus, it is desired to reach more human resources at less cost and long-term benefits are provided to the enterprise. The aim of this study is to examine the effect of social media usage on human resource management functions and business from the point of view of human resources managers working in Konya. The aim of this study; From the perspective of human resources managers working in Konya, the use of social media; to examine the human resource management functions and its impact on the business The universe of the research; They are human resources managers working in the province of Konya. The sample is; Among the 400 questionnaires sent to the human resources managers working in Konya, 196 people werw suitable fort he analysis. The research is a quantitative research and a questionnaire was used as a data collection technique As a result of the research, it has been determined that social media has a positive effect on human resource management and business performance. The increase in the use of social media also increases the operating performance by 0.145 units. According to another finding, when human resources managers were asked questions about "how much social media affects human resources performance; Facebook Instagram usage has a positive effect on human resources performance in human resources processes, while Twitter and LinkedIn usage has not been found to have any effect on human resources performance.