Evli kadınlarda cinsel işlev bozuklukları ile depresyon ve kaygı belirtileri, duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişki
The relationship between sexual dysfunctions and symptoms of depression and anxiety, emotion regulation difficulties in married women
- Tez No: 746723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ŞAFAK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel İşlev Bozuklukları, Depresyon, Duygu Düzenleme Güçlükleri, Kaygı, Psikopatolojinin Hiyerarşik Taksonomisi Modeli, Anxiety, Depression, Emotion Regulation Difficulties, Sexual Dysfunctions, The Hierarchical Taxonomy of Psychopathology Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evli kadınlarda cinsel işlev bozuklukları ile depresyon ve kaygı belirtileri, duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi; cinsel problemler, distres ve korku boyutlarından oluşan içselleştirme spektrumunun test edilmesi ve duygu düzenlemede güçlüklerin içselleştirme spektrumunu yordama gücünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 6 Kasım 2021-10 Nisan 2022 tarihleri arasında sosyal medya aracılığıyla çevrimiçi anketlere katılım gösteren 295 evli kadın ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (KCFİ), Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği-Revize Edilmiş (KCSÖ-RE), Depresyon ve Kaygı Belirtileri Envanteri II (DKBE-II) ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ) ile toplanmıştır. Betimleyici istatiksel analizler, korelasyon, t-testi, hiyerarşik regresyon analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi ile veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Korelasyon analizi sonuçlarına göre çalışma değişkenlerinin ilişkili olduğu görülmüştür. Cinsel işlev (KCFİ) puanlarının fiziksel rahatsızlık, menopoz, düzenli regl ve eşin cinsel rahatsızlığına göre, cinsel sıkıntı (KCSÖ-RE) puanlarının psikiyatrik tanı ve eşin cinsel rahatsızlığına göre farklılaştığı görülmüştür. Cinsel işlev ve cinsel sıkıntı üzerindeki varyansların, depresyon ve kaygı belirtileri ile duygu düzenlemede güçlükler tarafından açıklandığı tespit edilmiştir. İçselleştirme spektrumunun üç boyutlu yapısı yapısal eşitlik modellemesi tarafından doğrulanmıştır. Duygu düzenlemede güçlüklerin içselleştirme spektrumunu yordadığı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada; HiTOP (The Hierarchical Taxonomy of Psychopathology (Psikopatolojinin Hiyerarşik Taksonomisi)) Modeli kapsamında içselleştirme spektrumunun cinsel problemler, distres ve korku alt boyutlarından oluştuğu görülmüştür. Duygu düzenlemede güçlüklerin bu boyutlardan oluşan içselleştirme spektrumu için bir risk faktörü olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aimed to analyze the relationship between sexual dysfunctions, depression and anxiety symptoms, and emotional regulation difficulties, and also to test the internalization spectrum consisting of sexual problems, distress and fear dimensions and to determine the predictive power of the internalization spectrum of emotion regulation difficulties in married women. Material and Methods: The study was conducted with 295 married women who participated in online surveys via social media between November 6, 2021 and April 10, 2022. Data were obtained with the Female Sexual Function Index (FSFI), Female Sexual Distress Scale-Revised (FSDS-R), Inventory of Depression and Anxiety Symptoms-II (IDAS-II), and Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS). In the analysis of the data, descriptive statistics, correlation, t-test, hierarchical regression analysis and structural equation modeling were used. Results: According to the results of the correlation analysis, it was determined that the study variables were correlated. Sexual function (FSFI) scores differed according to physical illness, menopause, regular menstruation, and spouse's sexual disorder, sexual distress (FSDS-R) scores differed according to psychiatric diagnosis and spouse's sexual disorder. Sexual function and sexual distress were predicted by symptoms of depression and anxiety and emotion regulation difficulties. The three-dimensional structure of the internalization spectrum was confirmed by structural equation modeling. Internalization spectrum were predicted by emotion regulation difficulties. Conclusion: The present study; within the scope of the HiTOP (The Hierarchical Taxonomy of Psychopathology) Model, internalization spectrum consisted of sexual problems, distress and fear subfactors. Emotion regulation difficulties were conceived as a risk factor for the internalizing spectrum consisting of these subfactors.