The effect of small and medium-size enterprises managers' leadership on risk management in Gaziantep
Gaziantep'te küçük ve orta ölçekli işletme yöneticilerinin liderlik uygulamasının risk yönetimine etkisi
- Tez No: 747031
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇEPNİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde risk yönetmek, KOBİ Yöneticileri
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
KOB'lerin büyümesi ülkenin salkl ekonomik kalknmasnn birincil ön koşullarndan biridir. Ancak, köklü bir yapnn ve snrl kaynaklanan risklere karş özellikle savunmaszdrlar, şirketi çevreleyen belirsizlikten kaynaklanan risklere karş özellikle savunmaszdrlar Bu, KOB's risklerini uygun şekilde yönetmelerini, kabul edilebilir snrlar içinde etkiyi önlemelerini veya en aza indirmelerini gerektirmektedir. Araştrmalar, KOB'lerin genellikle bir risk yöneticisinden yoksun olduunu gösteriştir. Risk yönetimi karar verme sürecine hakimdir, sonuç olarak. Incelemektir yöneticilerin liderlik uygulamalarnn Gaziantep'teki KOB'lerin risk yönetimine etkisir. Anketler kullanlmştr bir araştrma paradigmas ve nicel bir araştrma yaklaşm benimsenmiş ve Gaziantep'teki KOB'lerden veri toplamak veri analizi ve hipotez testi için ortalama ve standard sapma ve korelasyon analizi gibi tanmlayc istatistiklerin yan sra ANOVA ve dorusal bir regresyon modelini kullanr. Gaziantep's KOB'lerin yöneticilerin liderlik uygulamalarnn ile risk yönetimi arasnda önemli bir pozitif ilişki olduunu göstermektedir. Bu, Gaziantep's teki küçük ve orta ölçekli şirketlerde yöneticilerin liderlik uygulamalarnn risk yönnetimini olumlu etkiledii anlamna geliyor. Risklerin nasl yönetildii konusunda kritik bir rol oynamaktadr, sonuç olarak, yöneticilerin risklerle ilgili tutumlar ve bilgileri, risklerin nasl yönetildii konusunda kritik bir Risk yönetimi inisiyatiflerini kuruluşlarna fayda salamak için nasl etkin bir şekilde kullanacaklarn anlamal ve risk yönetimimini ve bir bütün olarak şirketi olumlu yönde etkileyecek
Özet (Çeviri)
SME growth is one of the primary preconditions for the country's healthy economic development since SMEs are an important component of economic and social stability. However, owing to the absence of a well-established structure and limited resources, they are particularly vulnerable to risks resulting from the uncertainty surrounding the company. This necessitates SMEs to properly manage their risks, preventing or minimizing their impact within acceptable bounds. Studies have shown that SMEs often lack a risk manager. As a result, risk management dominates the decision-making process. The purpose of this study is to examine the effect of managers' leadership practices on the risk management of SMEs in Gaziantep. A positivist research paradigm and a quantitative research approach were adopted, and questionnaires were used to collect data from SMEs in Gaziantep. The study utilizes descriptive statistics such as mean and standard deviation and correlation analysis, as well as ANOVA and a linear regression model for data analysis and hypothesis testing, using SPSS statistical software. The study results show a significant positive relationship between managers' leadership practices and the risk management of SMEs in Gaziantep. This means managers' leadership practices positively impacted the risk management in small and medium-sized companies in Gaziantep. As a result, managers' attitudes and knowledge about risks play a critical role in how risks are managed. They must understand how to use risk management initiatives effectively to benefit their organizations as well as be more educated about risk management initiatives that will positively impact risk management and the company as a whole. Keywords : Risk; Risk management in Small and medium sized enterprises; SMEs; Manager of SMEs