Türkiye'de Covid-19 pandemisinin turizm sektörü üzerindeki etkisi: Seçilmiş Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırmalı analizi
The effect of the Covid-19 pandemic on the tourism sector in Turkey: A comparative analysis with selected European Union countries
  1. Tez No: 747114
  2. Yazar: RABİA SEÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Covid-19, Pandemi, Türkiye, Tourism, Covid-19, Pandemic, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde artan küreselleşme birlikte turizm sektörü dünyanın en fazla büyüyen ve en dinamik sektörlerinden biri haline gelmiştir. Turizm, insanların yaşadıkları yerlerden yirmi dört saatten fazla ve bir yıldan az olacak şekilde, sağlık, eğlence, iş, boş zamanın değerlendirilmesi ve spor gibi çeşitli amaçlarla yurt içinde ya da yurt dışında gerçekleştirdiği faaliyetlerdir. Turizm sektörünün büyümesi sadece ekonomik gelişmeye neden olmaz aynı zamanda ev sahibi ülke açısından farklı pozitif etkilerde ortaya çıkarır. Zira turizmdeki ilerlemeyle birlikte politik, kültürel ve sosyal çevre de bundan olumlu etkilenir. Turizm aracılığıyla insanlar diğer şehirleri görebilir, boş zamanlarını değerlendirebilir ve diğer alanlarda faaliyetlere katılabilir. Bu sayede ülkeler ekonomik açıdan önemli gelirler elde ettiği için turizm özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınması açısından çok faydalı bir araçtır. Diğer yandan 31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan eyaletinde ortaya çıkıp daha sonra tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsü diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de olumsuz etkiler ortaya çıkarmıştır. Bu olumsuzlukların başlıca nedenleri ülkelerin kayıplarının yaşanmasını önlemek veya en aza indirebilmek amacıyla ülke içi ve ülke dışına yapılacak seyahatlere sınırlandırmalar getirmesi, restoran, kafe ve pastane gibi işletmelerin kapatılması, havayolu ile seyahatlerin sınırlandırılması, turizm işletmelerinin kapatılması, sokağa çıkma yasaklarının uygulanması, maske ve mesafe zorunlulukları ve Covid-19 virüsünü taşıyanların ve onun temaslılarının karantina altına alınması gibi faktörlerdir. Alınan bu tedbirler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinde de turizm faaliyetlerinin gerilemesine neden olmuştur. Bugün pandeminin etkilerinin hafiflemesi ile alınan bu tedbirlerin gevşetilmesiyle turizm sektörü üzerindeki olumsuzluklar azalmış ve turizm sektörü tekrar toparlanma sürecine girmiştir. Bu çalışmada Covid-19 pandemisinin Türkiye ve seçilmiş beş Avrupa Birliği ülkesinin turizm sektörü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken Türkiye ve seçilmiş beş Avrupa Birliği ülkesinin turizm verilerinin karşılaştırılması yapılmış ve Covid-19 pandemisinin turizm sektörü üzerinde kısa vadede bir büyük olumsuz etkisinin olmadığı ancak uzun vadede önemli ölçüde olumsuzlukların yansıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the increasing globalization, the tourism sector has become one of the fastest growing and most dynamic sectors in the world. Tourism is the activities carried out by people in the country or abroad for various purposes such as health, entertainment, business, leisure time and sports, for more than twenty-four hours and less than one year from the places where they live. The growth of the tourism sector not only causes economic devolopment, but also creates different positive effect for the host country. Because, together with the progress in tourism, the political, cultural and social environment is also positively affected. Through tourism, people can see other cities, spend their free time and participate in activities in other areas. İn this way, tourism is a very useful tool for the economic development of developing countries, as countries earn significant incomes in terms of economy. On the other hand, the Covid-19 virus, which emerged in Wuhan, China on December 31, 2019 and later spread to the whole World, had negative effects in the tourism sector as in other sectors. The main reasons for these negativities are the restrictions on travel within the country and abroad in order to prevent or minimize the losses of the countries, the closure of businesses such as restaurants, cafes and patisseries, the limitation of travel by air, the closure of tourism businesses, the implementation of curfews, mask and distance requirements and quarantine of those who carry the Covid-19 virus and their contacts. These measures have caused a decline in tourism activities in Turkey and European Union countries as well as all over the world. Today, with the easing of the effect of the pandemic and the relaxation of these measures, the negative effects on the tourism sector have decreased and the tourism sector has entered the recovery process again. In this study, the effects of the Covid-19 pandemic on the tourism sector of Turkey and five selected European Union countries were examined. While conducting this study, the tourism data of Turkey and five selected European Union countries were compared and it was concluded that the Covid-19 pandemic did not have a major negative impact on the tourism sector in the short term, but significant negative effects were reflected in the long term.