American zion?: The spiritual currents of the agricultural settlement at Jaffa, 1850-1858
Amerikan siyonu?: Yafa'daki tarım yerleşkesinin manevi akımları, 1850-1858
- Tez No: 747375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENNETH WEISBRODE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milenyumculuk, İsa'nın İkinci Gelişi, Osmanlı Filistini, Amerikan Tarım Kolonisi, Millennialism, the Second Coming of Christ, the Ottoman Palestine, American Agricultural Colony
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Clorinda S.Minor tarafından Kutsal Topraklar'da kurulan koloniyi merkezine alan bu çalışma üç sorunun cevabını arıyor: Amerikalılar'ı Kutsal Topraklar'da yerleşmeye iten ne oldu? Eski bir Millerite olan Clorinda Minor tarafından yönetilen bu grup 19.yy Osmanlı Filistini'nin gerçekleriyle nasıl mücadele etti? 1858 yılında neden bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar? Bu tezin ikinci bölümü 19. yy'da Millennialism'in etkisi altında kalan Amerika dini atmosferini tartışıyor ve kolonistlerin beraberinde getirdikleri tarihsel arka planı gözler önüne sermeye çalışıyor. Yayınlanmış arşiv malzemelerinden, günlüklerden, mektuplardan ve kolonistlerin hatıratlarından faydalanan üçüncü bölüm ise American grubunun Kutsal Topraklar'daki yolculuğuna odaklanıyor ve grubun yerel halkla nasıl ilişkiler içinde bulunduğuna dair ışık tutmaya çalışıyor. Dördüncü bölüm ise“Yafa'daki Öfke”olarak bilinen ve kolonistlerin bölgeyi terk etmesine sebep olan olayın nasıl bir küçük çaplı uluslararası diplomatik krize dönüştüğünü ele alıyor.
Özet (Çeviri)
Placing the colony founded by Clorinda S.Minor, the American agricultural initiative in the Holy Land, at the center, this thesis meticulously traces answers to three questions: What prompted these Americans to settle in the Holy Land? How did an American millennialist group led by Minor, a former zealous member of the Millerite sect, challenge the realities of 19th-century Ottoman Palestine? Why did they have to leave the region in 1858? The second chapter discusses the 19th-century American religious milieu, in which“Millennialism”swept the United States. It strives to portray the historical baggage that settlers carried to the region with them. The third chapter focuses on the journey of the American group in the Holy Land. Gleaning information from the archival materials, the chapter tries to shed light on how the settlers interacted with the local population. The fourth chapter elucidates the event known as“Outrages at Jaffa”, which paved the way for the destruction of the colony and which also created a small-scale international crisis between Ottoman, American, British and Prussian consulates.