Kuantum öğrenme yaklaşımıyla desteklenmiş oryantiring oyununun 11. sınıf coğrafya dersi doğal sistemler ünitesinin öğretiminde kullanımı
The use of orienteering game supported by quantum learning approach in teaching the natural systems unit of the 11th grade geography lesson
  1. Tez No: 747790
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL BEYAZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OGÜN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum öğrenme yaklaşımı, Oryantiring oyunu, Coğrafya öğretimi, Akademik başarı, Quantum learning approach, Orienteering game, Geography teaching, Academic success
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Kuantum Öğrenme Yaklaşımıyla desteklenmiş Oryantiring Oyunu'nun 11. sınıf Coğrafya Dersi Doğal Sistemler Ünitesinin öğretim sürecine etkilerini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışmada, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada araştırma deseni olarak ise temel karma yöntem araştırma desenlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinin Palandöken ilçesindeki bir lisede 11. sınıfta okuyan üç farklı şubedeki toplam 85 öğrenci oluşturmuştur. Nicel verilerin toplanması için“Doğal Sistemler Ünitesi”konularını kapsayan Doğal Sistemler Ünitesi Akademik Başarı Testi (DSÜ-ABT), nitel verilerin toplanmasında ise Kuantum Öğrenme Yaklaşımıyla Desteklenmiş Oryantiring Oyunu Hakkında Yarı Yapılandırılmış Görüş Formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Çalışmada, DSÜ-ABT'den elde edilen verilerin analizinde“İlişkili Örneklemler T-Testi”ve“Kruskal-Wallis”, Kuantum Öğrenme Yaklaşımıyla Desteklenmiş Oryantiring Oyunu Hakkında Yarı Yapılandırılmış Görüş Formu'ndan elde edilen verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada nicel verilerden elde edilen bulgulara göre, akademik başarı açısından deney grubu ve kontrol gruplarının ön-test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Uygulama sonunda yapılan son-testin sonucunda ise puanların deney grubu lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Nitel verilerden elde edilen bulgulara göre ise Kuantum Öğrenme Yaklaşımıyla Desteklenmiş Oryantiring Oyunu uygulamaları sonucunda, öğrencilerin coğrafya derslerine karşı ilgilerinin arttığı, bu uygulama ile işlenen coğrafya derslerinin daha çok sevildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Yapılan çalışmanın sonucunda, derslerde Kuantum Öğrenme Yaklaşımıyla Desteklenmiş Oryantiring Oyununun kullanımının, halihazırda uygulanan öğretim programına göre öğrencilerin akademik başarılarını anlamlı düzeyde artırdığı, ayrıca dersleri eğlenceli ve keyifli bir hale getirdiği, öğrencilerin uygulamaya yönelik olumlu görüşlere sahip olduğu ve coğrafya dersinin diğer ünitelerinde ve farklı derslerde de kullanılmasını istedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the effects of the Orienteering Game supported by the Quantum Learning Approach on the teaching process of the 11th grade Geography Lesson Natural Systems Unit. Method: In this study, mixed research method, in which quantitative and qualitative methods are used together, was used. Explanatory sequential design, one of the basic mixed method research designs, was used as the research design in the study. The study group of the research consisted of a total of 85 students from three different branches studying in the 11th grade in a high school in the Palandöken district of Erzurum province. The Natural Systems Unit Academic Achievement Test (DSU-ABT) covering the subjects of“Natural Systems Unit”was used to collect quantitative data, and the Semi-Structured Opinion Form on Orienteering Game Supported by Quantum Learning Approach was used as data collection tools in collecting qualitative data. In the study,“Related Samples T-Test”and“Kruskal-Wallis”were used in the analysis of the data obtained from DSU-ABT, and content analysis was used in the analysis of the data obtained from the Semi-Structured Opinion Form on Orienteering Game Supported by Quantum Learning Approach. Findings: According to the findings obtained from the quantitative data in the study, it was determined that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental group and control groups in terms of academic achievement. As a result of the post-test at the end of the application, it was determined that the scores showed a significant difference in favor of the experimental group. According to the findings obtained from the qualitative data, as a result of the Orienteering Game applications Supported by Quantum Learning Approach, it was concluded that the students' interest in geography lessons increased and the geography lessons taught with this application were more liked. Conclusions: As a result of the study, it was found that the use of Orienteering Game Supported by the Quantum Learning Approach significantly increased the academic achievement of the students compared to the current curriculum, it also made the lessons fun and enjoyable, the students had positive views on the application, and it was also found in other units of the geography course and in different courses. it was determined that they wanted to be used.