Eğitim ve yaşam kalitesi göstergelerine göre OECD ülkelerinin incelenmesi
Examination of OECD countries according to education and quality of life indicators
  1. Tez No: 748292
  2. Yazar: MELİS TEKE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN CUMHUR YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yaşam Kalitesi, OECD, Kanonik Korelasyon Analizi, Education, Quality of Life, OECD, Canonical Correlation Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma, eğitim ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ölçmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada 37 OECD ülkesi örneklem olarak seçilerek, 2018 yılı veri seti ile çalışılmıştır. İlgili veri seti OECD istatistiklerinde yer alan Daha İyi Yaşam Endeksi alt değişkenlerinden elde edilmiştir. Araştırmaya konu olan hipotez Kanonik Korelasyon Analizi ile test edilmiştir. Eğitim değişkeni; eğitime katılma oranı, öğrencilerin becerileri ve eğitimde geçen yıl alt göstergeleri ile incelenmiştir. Yaşam kalitesi ise doğumda beklenen yaşam süresi oranı, yaşam tatmini ortalaması ve bireysel beyana dayalı sağlıklı hissetme durumu alt göstergeleri üzerinden ölçülmüştür. Araştırmanın sonucunda OECD üyesi ülkelerde 2018 yılı Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre eğitim ile yaşam kalitesi arasında orta düzeyde pozitif bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research aims to measure the relationship between education and quality of life. In the study, 37 OECD countries were selected as a sample, and the data set for 2018 was studied. The relevant data set was obtained from the Better Life Index sub-variables in OECD statistics. The hypothesis subject to the research was tested with Canonical Correlation Analysis. Education variable; The rate of participation in education was examined with the sub-indicators of students' skills and last year in education. Quality of life was measured by life expectancy at birth, average life satisfaction, and self-reported feeling of well-being sub-indicators. As a result of the research, it was determined that there is a moderate positive relationship between education and quality of life according to the 2018 Better Life Index data in OECD member countries.