Üniversite öğrencilerinde affetme: Çocukluk çağı travması ve mizahın rolü
Forgiveness in college students: The role of childhood trauma and humor
- Tez No: 749731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELKİN DİKER ÇOŞKUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN KÖSE ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Affetme, Çocukluk Çağı Travmaları, Mizah, Forgiveness, Childhood Trauma, Humor
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, çocukluk çağı travmaları ve mizahın üniversite öğrencilerinde affetme eğilimleri üzerindeki yordama gücünü incelemektir. Türkiye'de yaşayan, yaşları 18-25 değişen üniversite öğrencileri (N= 423) çalışmaya dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Bugay ve Demir (2010a) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 18 maddelik Heartland Affetme Ölçeği (HAÖ), Şar ve arkadaşları (2012) tarafından Türkçe'ye uyarlanan, Şar ve arkadaşları (2020) tarafından gözden geçirilen Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ-33) ve Türkçe'ye Aslan ve arkadaşları (1999) tarafından uyarlanan, Özdoğru (2018) tarafından gözden geçirilen Çok Boyutlu Mizah Duygusu Ölçeği uygulanmıştır. Verilere ait tanımlayıcı istatistikler, Pearson Çarpım Moment Korelasyonu, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Bağımsız Gruplar t Testi ve Mann Whitney-U Testi sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre çocukluk çağı travmaları ve mizahın üniversite öğrencilerinin toplam affetme skoru ile ilgili toplam varyansın %12'sini açıklamaktadır. Üniversite öğrencilerinin kendini affetme eğilimleri ile cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunurken (p< .05); affetme eğilimleri ve cinsiyet arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p> .05). Araştırmanın sınırlılıkları ve bulguları ilgili literatüre göre belirtilmiştir. Bunlarla birlikte, gelecekteki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main goal of the study is to explore the predictive power of childhood trauma and humor on college students' tendency to forgive. College students aged 18-25 living in Turkey (N= 423) were included in this study. For the data collection, the demographic information form was prepared by the researcher, the 18-item Heartland Forgiveness Scale (HFS) adapted to Turkish by Bugay and Demir (2010a), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33) adapted to Turkish by Şar et al. (2012) and revised by Şar et al. (2020), and Multidimensional Sense of Humor Scale (MSHS) adapted to Turkish by Aslan et al. (1999) and revised by Özdoğru (2018) were used. The results of the data of the descriptive statistics, Pearson Product Moment Correlation, Hierarchical Regression Analysis, Independent Groups t-test, and Mann Whitney-U Test are presented in the tables. According to the results of the study, the predictive role of childhood trauma and humor on college students' tendency to forgive is found (p< .05). The independent variables explain %12 of the total variance with regard to the total forgiveness score of college students. Significant differences are found between the self-forgiveness and gender (p< .05); no significant difference is found between the total score of forgiveness (p> .05). The limitations and findings of the study are stated in the related literature. Along with these, suggestions for future studies are presented.