Okul öncesi öğretmen adaylarının öz yeterlilik inançları üzerine bir inceleme
A study of preschool teacher's self-efficiency beliefs
  1. Tez No: 750543
  2. Yazar: KUDRET DENİZ KALAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Öğretmen adayları, Öz Yeterlilik, Algı, Pre-school education, Teacher candidates, Self efficacy, Perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Okul öncesi dönem, çocukların eğitim hayatına adım attıkları ilk kurumlardır. Bu nedenle bu kurumlarda alacakları eğitimler hayatlarının geri kalan kısmını doğrudan etkilemektedir. Bu kurumlarda çocuklara eğitim verenler ise okul öncesi öğretmenliği eğitimini almış kişilerdir. Bu bağlamda ilgili öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ve algıları çocuklara sunacakları eğitim açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada okul öncesi öğretmen adaylarının öz yeterlilik inançları ve bu inançlar bağlamında taşıdıkları algı araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırma bir nicel çalışmadır. Araştırmada verilerinin toplanmasında“Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz Yeterlik İnançları Ölçeği”ve ölçekle birlikte eş zamanlı olarak uygulanan“Okul öncesi eğitim benim için …………….. gibidir. Çünkü …………………………………”şeklinde bir algı formu kullanılmıştır. Araştırmaya 200 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara bakıldığında öğretmen adaylarının öz yeterlilik inançlarının yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgiye ek olarak öğretmen adaylarının öz yeterlikleri ile yaş, cinsiyet, öğrenim görülen okul türü, sınıf düzeyi, akademik not ortalaması ve bu bölümün seçilme nedenleri arasında bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bu bilgilere ek olarak öğretmen adaylarının“okul öncesi öğretmenliğe”yönelik taşıdıkları öz yeterlilik inançları ve bu inançlar bağlamında oluşan algılarından elde edilen bulgularda ise en fazla metaforun“Olumlu Duygu”teması bağlamında üretildiği tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının hem okul öncesi öğretmenliğe yönelik öz yeterlik inançlarının yüksek olması hem de üretilen metaforların“Olumlu duygu”temasında fazla olması öğretmenlerin öz yeterlilikleri ile algıları arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Pre-school is the first step in a child's educational life. The education kids receive in school affects the rest of their lives. The teachers who educate kids at preschools have pre-school teaching degrees. It is very important for teachers to have self-efficacy and perception to be able to give an effective education to children. In this study, self-efficacy beliefs of pre-school teacher candidates and their perceptions of in the context of these beliefs were analyzed. The research is a quantitative study. The“Preschool Teachers' Self-Efficacy Beliefs Scale”was used to collect data in the study. This scale and a perception form such as“Preschool education for me is …….. , because ……..' was used to collect the data at the same time. 200 teacher candidates participated in the research. Analyzing the findings obtained in the study, it was determined that the self-efficacy beliefs of the teacher candidates were at a high level. Additionally, significant differences were found in some sub-dimensions between pre-school teachers' self-efficacy when segmented against age, gender, type of school, grade level, academic grade average and the reasons for choosing this department. In addition to this information, it was determined that the most metaphors were produced in the context of the ”Positive Emotion“ theme in the findings obtained from the pre-service teachers' self-efficacy beliefs towards ”preschool teaching“ and their perceptions in the context of these beliefs. Both pre-school teachers have high self-efficacy beliefs towards preschool teaching and the produced metaphors of ”positive emotion" show that there is a relationship between teachers' self-efficacy and their perceptions.