Hızlı seri entübasyon eğitiminde simülasyon yazılımı ile verilen uygulamalı eğitimin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of practical training given with simulation software in rapid sequence intubation training
- Tez No: 750873
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KATIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hızlı seri entübasyon, simülasyon, tıp eğitimi, yazılım sistemler, Rapid sequence entubation, simulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil tıp ve anestezi uzmanlık öğrencilerine verilen simülasyon destekli hızlı seri entübasyon eğitiminin etkinliği araştırıldı. Yöntem: Çalışmamız Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 20 Mart 2022 – 01 Temmuz 2022 tarihleri arasında gözlemsel prospektif olarak yapıldı. Bu çalışmada kullanılan simülatör, entübasyon uygulamasını rakamsal, grafik ve klinik olarak görselleştirebilmektedir. Yazılım sistemiyle entübasyonda kullanılan medikal ajanları, ekipmanları görsel olarak kullanıma sunmaktadır. Yapılan bütün işlemlerin kayıtları otomatik olarak tutulmaktadır. Bu çalışmada da uygulamanın değerlendirmesinde yazılımın bu kayıtları esas alınmıştır. Katılımcılar ilk olarak gönüllü onam formunu doldurarak çalışmaya katılacaklarını beyan ettiler. Sonrasında katılımcıların tamamına çalışma öncesi anket formu uygulandı. Takiben katılımcıların tamamına aynı teorik bilgilerin olduğu, 28 dakikalık video haline getirilerek standardize edilen bir sunum izletildi. Sunumun ardından 15 sorudan oluşan bilgi düzeyi ölçme anketi uygulandı. Ardından katılımcıların her biri ayrı ayrı yaklaşık bir saat süren online simülasyon eğitimine alındı. Simülasyon eğitimini takiben katılımcıların tamamına çalışma sonrası anket formu ve bilgi düzeyi ölçme anketi uygulandı. Bu sayede katılımcılara önce teorik sunum ardından simülasyon eğitimi verilerek memnuniyet anketleri ile simülasyon eğitiminin etkinliğini araştırmak amaçlandı. Bulgular: Katılımcıların 24'ü acil tıp uzmanlık öğrencisi (%70,6), 10'u anestezi uzmanlık öğrencisi (%29,4) idi. Katılımcıların uzmanlık öğrenciliği süresi medyan değeri 17,5 (8,75-36) ay idi. Katılımcıların 20'si erkek (%58,8), 14'ü kadın (%41,2) idi. Katılımcıların yaş medyan değeri 28,5 (26-30) (IQR 25-75) yıl idi. Katılımcılardan simülasyon uygulamasını bitirme süreleri ortancası 15,13 (14,1-14,7) (IQR 25-75) dakikadır. Bilgi düzeyi ölçme anketi simülasyon eğitimi öncesi ve sonrası viii kıyaslandığında 1,3,6,9 ve 13 numaralı sorular için her iki değişken de aynı değere sahip olduğu için ''p'' değeri hesaplanamadı. 2,5,7,8,10,11 ve 12 numaralı sorular için ''p'' değeri 1 olarak hesaplandı. 4,14 ve 15 numaralı sorular için ''p'' değeri 0.000 olarak hesaplandı. Sonuç: Çalışmamızın ana sonuçları ve literatürdeki önceki çalışmaların sonuçları göz önüne alındığında tıp eğitiminde simülasyon destekli eğitim şeklinin katkısının olduğu ve simülasyon eğitimlerinin standart eğitim takviminde yer almasının faydalı olacağını düşünmekteyiz. Çalışmamız HSE eğitiminde bilgisayar destekli simülasyon uygulamasının etkisini araştıran literatürdeki ilk çalışmadır. Anket sonuçlarına göre bu gibi simülasyon eğitimlerinin eğitim standartlarına olumlu katkı sunacağı ve böylelikle hasta bakım kalitesinin artırılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated the effectiveness of simulation training given on rapid sequence intubtion (RSI) to emergency medicine and anesthesia residents . Material and Methods: This is a prospective observational study conducted in Gulhane Training and Research Hospital between March 20, 2022 and July 01, 2022. The simulator used in this study can track the intubation process numerically, graphically and clinically and record them automatically. With the software system, medical agents and equipment used in RSI are visually available. In this study, these records of the software were taken as basis in the evaluation of the application. No audio or video recording was taken for study purpose. Participants first consented to particpate in the study. Afterwards, a pre-study questionnaire was applied to all participants and then a 28-minute standardized training was given to all participants. After the presentation, a knowledge level measurement questionnaire consisting of 15 questions was applied. Then, each of the participants was taken to online simulation training, which lasted approximately one hour. After the simulation training, a poststudy questionnaire and a knowledge level measurement questionnaire were administered to all of the participants. In this way, it was aimed to investigate the effectiveness of the simulation training with satisfaction surveys by giving the participants first the theoretical presentation and then the simulation training. Results: Twenty four of the participants were emergency medicine residents (70.6%), and 10 of them were anesthesia residents (29.4%). The median value of the participants' residency period was 17.5 (8.75-36) months. Twenty (58.8%) of the participants were male and 14 (41.2%) were female. The median age of the participants was 28.5 (26-30) (IQR 25-75) years. The median duration of completing the x simulation application from the participants was 15.13 (14.1-14.7) (IQR 25-75) minutes. When the knowledge level measurement questionnaire was compared before and after the simulation training, the“p”value could not be calculated for questions 1,3,6,9 and 13, since both variables had the same value. The“p”value was calculated as 1 for questions 2,5,7,8,10,11 and 12. The“p”value for questions 4, 14 and 15 was calculated as 0.000. Conclusion: Considering the main results of our study and the results of previous studies in the literature, we think that simulation-supported education contributes to medical education and that simulation trainings are included in the standard education calendar. Our study is the first study in the literature investigating the effect of computer aided simulation application in HSE education. According to the results of the survey, we think that such simulation trainings will contribute positively to the education standards and thus the quality of patient care can be increased.