The use of discourse markers in high school efl learners' speech and writing
Yabancı dil olarak ingilizce öğrenen lise öğrencilerinin sözlü ve yazılı dilde söylem belirleyicisi kullanımları
- Tez No: 750999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Söylem, Söylem Belirleyicileri, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenenlerin Konuşmaları, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrenenlerin Yazıları, Discourse, Discourse Markers, EFL Learner Talk, EFL Learners' Writing
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Söylem belirleyicileri, bağlaşıklığa ve dilin gerçeğe uygun şekilde kullanımına katkıda bulunan metinsel ögelerdir. Üniversite bağlamında yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin söylem belirleyicisi kullanımını inceleyen çalışmalar olmasına karşın, lise düzeyindeki öğrencilerin çevrimiçi ortamda hem sözlü hem de yazılı veride söylem belirleyicisi kullanımlarını inceleyen neredeyse hiçbir çalışma bulunmamaktadır. Bu betimsel çalışmanın amacı yabancı dil olarak İngilizce öğrenen lise öğrencilerinin söylem belirleyicisi kullanımının türlerini ve sıklıklarını sözlü ve yazılı veride incelemek, ayrıca Fung ve Carter'ın (2007) sınıflandırmasını temel alarak bu belirleyicilerin işlevlerini ortaya koymaktır. Çalışmaya iki özel liseden 14 kız ve 5 erkek olmak üzere 19 öğrenci katılmıştır. Önce katılımcılar sessiz bir film izlemiş, daha sonra ise izletilen bu filmin sözlü ve yazılı olarak anlatılması istenmiştir. Sözlü ve yazılı veri, bireysel çevrimiçi oturumlarla toplanmıştır. Sözlü veri toplamda 59 dakika 6 saniye ve öğrenci başına ortalama olarak 2 dakika 57 saniye sürmüştür. Yazılı veri ise Google Formlar aracılığıyla toplanmıştır. Kayıtların çevriyazısı sürecinde Du Bois (1991) temel alınmıştır. Sözlü ve yazılı veri tabanındaki en yaygın 10 söylem belirleyicisi tür, sıklık ve işlev açısından incelenmiştir. Öğrencilerin sözlü veride, yazılı veriye oranla hem daha fazla sözcük hem de daha fazla söylem belirleyicisi kullandıkları saptanmıştır. Sözlü verideki en yaygın on söylem belirleyicisi ve, daha sonra, ama, bu yüzden, sadece, bence, gibi, çünkü, ilk önce, ve evet iken yazılı verideki en yaygın on söylem belirleyicisi ve, ama, daha sonra, çünkü, ilk önce, son olarak, aslında, ve bence olarak ortaya konmuştur. Bu çalışmanın bulgularının, yabancı dil olarak İngilizce bağlamında söylem belirleyicisi kullanımının anlaşılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Discourse markers have been textual elements that contribute to cohesion and authenticity of language use. Though there are some studies on the discourse marker use of EFL (English as a Foreign Language) learners in university settings, there is almost no study examining the discourse marker use of high school EFL learners both in spoken and written databases in an online setting. The purpose of this descriptive study is twofold: To determine the types and frequencies of discourse markers used by high school EFL learners in speech and writing and the functions of these discourse markers based on Fung and Carter's (2007) classification. 19 students, 14 females and 5 males, from two private high schools participated in the study. First, the participants watched a silent animation. Later, their oral and written descriptions of the story were collected through online individual sessions. Recordings of the speaking tasks took 59.6 minutes in total and 2.57 minutes per student. The written data was collected via Google Forms. Du Bois's (1991) transcription conventions were adopted to transcribe the spoken data. The ten most common discourse markers both in the spoken and written databases were analyzed in terms of type, frequency, and function. The findings showed that students uttered more words and discourse markers in the spoken database than in the written database. The ten most frequent discourse markers in the spoken language are and, then, but, so, just, I think, like, because, first(ly), and yeah whereas they are and, but, then, because (of), just, so, first(ly), finally, actually, and I think in the written language. Taking the results of the analysis into account, this study is believed to contribute to the understanding of discourse marker use in the EFL context.